Eski cumhurbaşkanı CIA işkencehanelerini ‘sehven’ onaylamış

Romanya’nın eski Cumhurbaşkanı İon İliescu, ülkesinde CIA işkencehanelerinin kurulmasına onay verdiğinde bu tesislerin ne amaçla kullanıldığını bilmediğini söyledi.

Dış Haberler

Romanya eski Cumhurbaşkanı İliescu, cumhurbaşkanlığı döneminde ülkesinde CIA’in sorgu amaçlı kullandığı tesislere onay verdiğini itiraf etti. İliescu, tesislerin açılmasını onayladığında ne amaçla kullanılacağını bilmediğini savundu.

2000 ile 2004 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapan İliescu, Romanya hükümeti ülkede CIA işkencehaneleri bulunduğu iddiasını reddetmesine karşın, geçen hafta, 2002 ve 2003 yıllarında tesislerin açılmasına onay verdiğini itiraf etmişti. İliescu bugün de kişisel bloğundan, “CIA’in ne yaptığını bilseydim, kesinlikle başka türlü bir karar verirdim” diye yazdı.

Romanya’daki tesislerin yerleri konusunda bilgi verilmezken, Associated Press, Karadeniz kıyısındaki Constanta ve Bükreş’te iki CIA hapishanesi olduğunu öne sürdü.

‘ROMANYA’NIN ÇIKARLARI BUNU GEREKTİRİYORDU’

Bugün “pişman” olduğunu söyleyen İliescu, ayrıca Romanya’ya bazı taahhütlerde bulunulduğunu ve tesisleri onaylama kararının ülkenin çıkarına olduğunu savundu. Eski Cumhurbaşkanı, “Her şeyin bir bedeli var” diye yazdı.

Romanya 2004 yılında ABD’nin desteğiyle NATO’ya katıldı. İliescu, 1989’daki karşı devrim sürecinin başını çeken Milli Kurtuluş Cephesi’nin (FSN) liderliğini yapmıştı.

CIA’in Romanya’nın yanı sıra Polonya ve Litvanya’da da sorgu merkezleri olduğu biliniyor. Aralık ayında yayımlanan ABD Senatosu İstihbarat Komitesi raporunda CIA’in ülke dışındaki sorgu merkezleri masaya yatırılmış ve bu tesislerde tutulanların ağır işkencelere maruz bırakıldığı belgelenmişti.