Emekli tümgeneral: 'Rusya krizi fırsata çevirebilir'

Rusya'ya ait savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından, Rusya'nın yanıtı Suriye'de sahada vereceğini söylenirken, ülkenin bu krizi bir fırsata çevirebilme ehliyeti kazanacağı belirtiliyor.

Rusya'ya ait savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesini Sputnik'e değerlendiren Askeri analist emekli tümgeneral Sabit Muhammed, "Rusya, Türk hükümetine askeri cevabını Suriye içinde verecek" dedi.

Sputnik'ten hediye Levent'in haberine göre; Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından enkaz için arama-kurtarma görevinde olan Rus helikopterinin vurulması dünyada olduğu gibi Suriye gündeminin de ilk sıralarında. Türkiye'de daha çok, ‘Rusya ile savaş ihtimali veya kış aylarında doğalgazın kesilmesi riski' gibi konular etrafında tartışılan konu Suriye içinde ‘savaşın seyrini etkileyecek sürecin başlangıcı' şeklinde değerlendiriliyor. Askeri analist emekli Tümgeneral Sabit Muhammed, "Rusya, Türk hükümetine askeri cevabını Suriye içinde verecek" dedi.

Suriye televizyonlarında Arap dünyasından ve dünyadan uzmanların katıldığı tartışma programlarında ve gazetelerde konu çok boyutlu olarak yer buluyor. Değerlendirmeler Rusya'dan yapılan açıklamalar esas alınarak yapılıyor.

‘SURİYE'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK'

Yorumlar, "Türkiye hükümetinin cihatçı gruplara destek verdiği" suçlamaları ekseninde yoğunlaşsa da olayın, orta ve uzun vadede Rusya'nın ve müttefiki Suriye'nin elini güçlendirecek sürece kapı açtığı şeklinde değerlendiriliyor.

Rus uçağının düşürülmesi ve olası senaryoları değerlendiren askeri analist Sabit Muhammed de olayın orta ve uzun vadede Rusya'nın ve Suriye'nin lehine sonuçlar doğuracağını savunanlardan.

Muhammed'e göre, "Rusya'nın Suriye içindeki varlığını koruması gerekiyor. Bu nedenle Lazkiye'ye yerleştirilecek S-400 gibi füze ve hava savunma sistemlerinin etki alanı Türkiye içindeki belli bölgelerden Akdeniz'e kadar uzanıyor. Suriye içine dahil olacak ülkelerin hava sahasına girmek için Rusya ile işbirliği yapması gerekecek."

Uçağının düşürülmesi ile birlikte Rusya'nın bu radar ve savunma sistemlerini Akdeniz'e kıyı Lazkiye'ye yerleştirmesi aşamasının elinin güçlendiği savunuluyor. Bu görüşe göre, "Rusya, uçağı düşmemiş olsaydı bu sistemleri yerleştirme aşamasında dünyadan ciddi tepkilerle karşılaşabilirdi."

Rusya'nın gerek prestijini pekiştirmek ve gerekse uçağının düşürülmesi ile doğan krizi fırsatlara çevirmek için Suriye ve bölgedeki varlığını arttıracağı, siyasi ve askeri girişimlerini hızlandıracağı öne sürülüyor.