Economist Türkiye'deki bankaları değerlendirdi: Erdoğan ekonominin yasalarını değiştiremez

Economist, liranın değer kaybına ve bankalara etkisine yönelik bir değerlendirme yayımladı. Dergi Türk bankalarının değer kaybına dikkat çekerken Erdoğan için, "Türk siyasetinin kurallarını değiştirmiş olsa da, ekonominin yasalarını değiştiremez" ifadelerini kullandı.

Dış Haberler

Türkiye ekonomisinin sorunlarına ilişkin bir analiz yayımlayan Economist, liranın bu yıl "dolar karşısında yüzde 40 değer kaybettiğini", enflasyonun "neredeyse yüzde 18" olduğunu, Merkez Bankası'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın baskısıyla "faizleri aşağıda tuttuğunu" belirtti.

Bankaların durumunu değerlendiren dergi, Türkiye ekonomisinde büyümenin yavaşladığını, ekonomiyi canlandırmakta olan kredilerin de azalmakta olduğunu aktardı.

DAYANIKLILIĞI ETKİLEYEN İKİ FAKTÖR

Bunların bankalar için yarattığı sorunlara değinen Economist, Moody's'in 18 Türk bankasının notunu düşürdüğünü hatırlatarak, bankaların hisse değerlerinin yüzde 40'ların üzerinde değer kaybettiğine işaret etti.

Economist, İspanyol BBVA ve İtalyan UniCredit gibi Türkiye'de banka sahibi olan yabancı kuruluşların da bu durumdan etkilendiğini ve bu şirketlerin hisse değerlerinin zarar gördüğünü bildirdi.

Bunlara karşın Türkiye'deki bankaların likiditesinin yüksek olduğunu ve darbelere dayanabileceğini savunan Economist, dayanıklılığı etkileyecek iki faktörün dış fonların gelmeye devam etmesi ve bankalara borçlu şirketlerin ne kadarının geri ödeme yapabileceği olduğunu aktardı.

'EKONOMİNİN YASALARINI DEĞİŞTİREMEZ'

Türk şirketlerin dolar ve avroyla borçlandığını hatırlatan Economist, liranın değer kaybının bu borçları çok daha maliyetli hale getirdiğini ifade ederek, pek çok şirketin buna karşı koruması olmadığını vurguladı.

Economist Erdoğan için, "Türk siyasetinin kurallarını değiştirmiş olsa da, ekonominin yasalarını değiştiremez" ifadelerini kullandı.