Dört Afgan ülkelerine geri gönderildi

Guantanamo'daki dört Afgan ülkelerine geri gönderildi. Afganistan'a gönderilen Guantanamo tutsaklarının Şevali Han, Hi Ali Gül, Abdül Gani ve Muhammed Zahir olduğu belirtildi.

Küba'daki Guantanamo üssünde kalan 132 tutsaktan sekizinin Afgan olduğu belirtiliyor. Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Güvenlik meseleleri dahil birçok etkenin incelendiği yeniden gözden geçirme sürecinin sonunda, bu kişilerin, altı bakanlık ve idari birimlerin oluşturduğu görev gücü tarafından oy birliği ile nakillerine onay verilmiştir" dendi.

Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı bir yetkili, dört Afganistan vatandaşı ABD'ye ait askeri bir uçakla başkent Kabil'e uçtuğunu, orada da yetkililere teslim edildiklerini söyledi. Pentagon nakille ilgili başka açıklama yapmadı. ABD Başkanı Barack Obama iktidara geldiğinde, 2002'de açılan Guantanamo üssünün kapatılacağı sözünü vermişti. Aybaşında da altı tutsak Uruguay'a gönderildi.

Guantanamo'da kalan tutsakların yarısının üsten çıkışlarına onay verildi fakat vatandaşı oldukları ülkedeki güvenlik sorunları nedeniyle nakilleri yapılamıyor.