Donetsk'te komünist milletvekillerine yaptırım

Donetsk'teki Halk Sovyeti'nin üyesi iki komünist milletvekilinin yetkileri elinden alındı.

Dış Haberler

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde (DHC) "komünist avı" başlatıldı.

Komünist Parti üyesi iki milletvekili Halk Sovyeti'nden atılırken, daha önce de komünistlerin kendi listeleriyle seçime girmesi engellenmiş, liderleri DHC'deki görevlerinden el çektirilmişti.

Left Russia'da yer alan haberde, Donetskli komünistlerin bağımsızlık ve Kiev yönetimine karşı savunma konusunda ilk adım atan siyasi grup olduğu, bu komünistlerin liderinin de 2014 yılında Temmuz'dan Ekim'e kadar Halk Sovyeti Başkanlığı yaptığı vurgulandı.

6 Mayıs'ta, komünist vekiller "güven yitimi" gerekçesiyle Sovyet'ten atıldı. 11 Mayıs günü ise, yerel polis, Donetsk Komünist Partisi'nin (DKP) bir eyleme kızıl bayraklarla katılmasını engellemeye çalıştı.

DHC hükümetinden bir kaynağın, "Cumhuriyet'te iki kamusal örgüt olacak: Donetsk Cumhuriyeti ve Özgür Donbass." dediği iddia edildi. Bu iki "kamusal örgüt", Aleksandr Zaharçenko ile Pavel Gubarev'e bağlı.

Öte yandan DKP, haftasonu toplanarak bundan sonra ne yapacağını konuştu. Luhansk Komünist Partisi de bir açıklama yaparak, Donetsk'teki kararın talimatının Rusya'dan verildiğini ileri sürdü.

Ancak DKP lideri Boris Litvinov, Luhansk'tan gelen açıklamanın internet sitesinde yayımlandığını, bunların kişiler tarafından kontrol edildiğini ve DHC lideri ile DKP'nin arasını daha da açmayı hedeflediğini söyledi.

Litvinov, Rusya Federasyonu Komünist Partisi (KPRF) Gennedıy Züganov ile görüşerek "tavsiye almak istediğini" de söyledi.

Öte yandan Rusya Komünist İşçi Partisi (RKİP) de bir açıklama yaparak, Donetsk'teki anti-komünist adımı kınadı. RKİP, Donetsk'teki anti-komünist hamlelerle Kiev yönetiminin anti-komünizm kampanyası arasında fark bulunmadığını kaydetti.

Parti, DHC'de alınan kararın yalnızca Petro Poroşenko'nun Donetsk'teki hak iddialarını meşrulaştıracağını ve bir sonraki adımın Donetsk'teki Lenin heykellerinin yıkılması olacağını söyledi.