Doğu Halep'te neler oluyor?

Suriye ordusu tarafından geçtiğimiz yaz aylarında kuşatılan Halep kent merkezinin doğu semtleri, gün geçtikçe cihatçı gruplar için barınılamayacak bir yer haline geldi. Cihatçı grupların kimyasal silah kullandığı, kaçmaya çalışan sivilleri cezalandırdığı haberleri gelirken, son günlerde 750 civarı sivilin cihatçıların elinden kaçmayı başardığı bildiriliyor.

Emre Köse

Geçtiğimiz yaz aylarında Suriye ordusu ve müttefikleri tarafından Bab el-Hava'ya uzanan tek ikmal yolu, El Kastello'nun da kesilmesiyle, Halep kent merkezinin doğu bölgesi tamamen abluka altına alınmıştı.

Ablukanın başlamasından bu yana başta el Nusra (yeni ismiyle Şam'ın Fethi Cephesi) ve Ahrar'uş Şam olmak üzere Fetih Ordusu adlı çatı örgütüne bağlı tüm cihatçı gruplar Türkiye, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin de silah, ekipman, lojistik ve istihbarat desteğiyle Halep kent merkezinin batısında yer alan 1070 konutları ve Ramuse Topçu Okulu'na yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmıştı.

20 kilometrelik bir cephe hattı boyunca cihatçı gruplar yüzlerce militan, onlarca canlı bomba, yüzlerce tank ve zırhlıyla dahi ablukayı kırmakta başarılı olamadı.

1070 konutları, Ramuse Topçu Okulu cihatçı grupların eline geçse dahi doğu Halep semtlerine uzanan güvenli bir ikmal yolu açılamamıştı.

Ramuse Topçu Okulu, 2013'te Halep kent merkezinin batı semtleri tamamen ÖSO ve müttefiklerinin kuşatması altındayken dahi düşmemişti, fakat geçtiğimiz aylarda başlayan ve 3 aşamayla sürdürülen devasa saldırı sonrasında cihatçıların eline geçti.

Geçtiğimiz 2 ay boyunca 1070 konutları ve Ramuse semti ve Topçu Okulu Suriye ordusu ve müttefikleri tarafından geri kazanıldı. Böylece cihatçıların doğu Halep semtlerine ulaşmak için belki de tek şansı olan bu bölge eskisinden daha güvenlikli bir yer haline getirildi.

SURİYE ORDUSU İLERLİYOR

Son haftalarda doğu Halep semtlerindeki ablukanın önünde herhangi bir tehlike kalmadığı kesinleşti ve Suriye ordusu, El Kastillo hattının kuzeydoğusunda yer alan Filistinli mülteci kampı Handarat'ı ve Şakif sanayi semtinde de kontrol sağlayarak doğu Halep semtlerindeki ablukayı tamamlamak üzere işe koyuldu.

Son 1 haftadır doğu Halep'in orta yerinde sayılabilecek ve kilit önem arzeden Hananu konutları, Bedro Dağı gibi bölgeler Suriye ordusunun eline geçti. Görünen o ki hükümet güçleri, ablukayı ikiye bölme çabasında. Bunun için yaklaşık 1 ila 1,5 kilometre arasında bir mesafe kaldığından söz edilebilir.

750 SİVİL KURTULDU

Kuşatma altındaki doğu Halep'in hemen hemen her cephesinde çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Bunun yanı sıra çok sayıda sivil, kendilerini canlı kalkan olarak kullanan cihatçılardan kaçmaya çalışıyor.

Bugün Lübnan merkezli Al Mayadeen kanalının Halep muhabiri Halid İskif, Suriye ordusunun kontrolüne geçen Bedro Dağı bölgesinde 150 sivilin Suriye ordusuna ait kontrol noktalarına ulaşmayı başardığını dile getirdi.

Bu olayın ardından doğu Halep semtlerinden cihatçıların tüm baskılarına ve silahlanma çağrılarına rağmen kaçmayı başarabilen sivillerin sayısı 750'yi bulmuş durumda.

Dün de Suriye hükümetinin resmi haber ajansı SANA'nın yerel kaynaklara ve saha muhabirlerine dayadırdığı haberde 24 saat içerisinde çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 23 sivilin Suriye ordusuna ait bir kontrol noktasına ulaşmayı başardığı bildirildi.

CİHATÇILAR ARASINDA İHTİLAF

Öte yandan bugün Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada doğu Halep'te cihatçı gruplar arasında da bir ihtilaf yaşandığı iddiası yer buldu.

İddaya göre bir grup cihatçı doğu Halep'ten teslim olma, Suriye hükümetinin deklare ettiği aftan yararlanarak kurtulma isteğindeyken diğer bir grup da kalıp savaşma talebinde.

Görünen o ki Türkiye tarafından kurulup finanse edilen ''Halep Fethi Operasyon Odası''na bağlı gruplar gardını düşürdü ve teslim olma taraftarı. Nusra gibi radikaller de kalıp savaşmakta diretiyor.

Geçtiğimiz gün doğu Halep'te yer alan Haydariye semtindeki cihatçı militanların Suriye ordusuyla irtibata geçerek semti orduya bırakmak ve teslim olmak istediklerini bildirdiği söyleniyor.

Bunun yanı sıra kalma taraftarı cihatçılar ellerinde kalan son mühimmatla batı Halep'i cehenneme çevirmeye devam ediyor.

Bir örnek olarak geçtiğimiz hafta Furkan mahallesindeki Sariya Hasun ilkokulunu Grad füzeleriyle hedef alan cihatçılar, 10 çocuğun ölümüne neden oldu.

Ayrıca aynı gün, yanı geçtiğimiz hafta Pazar günü, Halep Üniversitesi'ni hedef alan cihatçılar 5 üniversite öğrencisinin ölümüne neden oldu.

Hatta ÖSO'cu ''medya aktivisti'' Muhammed Faysal, geçtiğimiz haftada sosyal medya hesabından cihatçı gruplara batı Halep'teki sivilleri hedef almaları için çağrı yapmıştı. 

Halep kent merkezinin doğu bölgesinde insani yardım krizi de gün geçtikçe büyüyor.

Gıda, tıbbi malzeme, elektrik, temiz su sıkıntısı çeken binlerce sivil, artık bir şekilde bölgeyi terketme niyetinde.

Bölgeden ayrılarak Suriye ordusunun kontrol noktalarına ulaşmak isteyen siviller aylardır cihatçıların keskin nişancı ateşlerine maruz kalıyor.

Rusya'nın, BM Özel Temsilcisi Mistura'nın doğu Halep'in otonom bölgeye çevirme planına yeşil ışık yaktığı öne sürülüyor, İran ve Suriye yönetiminin de bu plana karşıt tavır aldığı biliniyor.

Tüm bunlar bir araya gelince doğu Halep'teki ablukanın tamamlanmasının uzun bir zaman alacağı tahminleri güçleniyor.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan gözlemlere göre abluka altındaki doğu Halep'te şuan 250,000 kadar sivil bulunuyor.