DHC sözcüsü: Normandiya formatına dönülmeli

Temas Grubu toplantısında anlaşmaya varılamamasının ardından açıklama yapan DHC sözcüsü Denis Puşilin, müzakerelerde Normandiya formatına (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) dönülmesi çağrısında bulundu.

Dış Haberler

Ukyana’nın doğusunda devam eden gerilimin azaltılması için çalışan “üçlü Temas Grubunun” 3 Ağustosta başlayan toplantısının ardından, tek taraflı olarak Kiev’den bağımsızlığını ilan etmiş bulunan taraflardan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) sözcüsü Denis Puşilin’den gündeme ilişkin açıklama geldi.

DHC’nin Temas Grubu müzakerecisi olan Puşilin, Kiev’le yürütülen görüşmelerde Normandiya formatına dönülmesi çağrısında bulundu. Çağrı gerçekleşirse şu anda Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) arasında devam eden görüşmelerde AGİT yerine Almanya ve Fransa yer alacak.

Puşilin çağrısına gerekçe olarak Kiev’in tutumunu gösterdi. DHC sözcüsü, “Kiev 100mm kalibrenin altındaki silahların çekilmemesi için elinden gelen her şeyi yapıyor” şeklinde konuştu.

Üçlü Temas Grubu’nun toplantısında en yakıcı başlık üzerinde anlaşma sağlanamadı. Taraflar temas noktasından tank, zırhlı araç ve 100mm kalibrenin altındaki silahların çekilmesi konusunda mutabakata varamadı.

18 Temmuz’da açıklama yapan DHC ve Luhansk Halk Cumhuryeti yetkilileri, tek taraflı olarak temas noktasında bulunan ağır silahlarını çekeceklerini duyurmuş, Temmuz sonunda da planın gerçekleştirildiğini, yalnızca Donetsk ve Debaltsevo’daki sıcak çatışma noktalarındaki tankların kaydırılmadığını deklare etmişlerdi.

21 Temmuz’da açıklama yapan Temas Grubu iki taraflara 100mm kalibrenin altındaki silahları geri çekme çağrısında bulunmuştu.