Çin’in Suriye’ye uçak gemisi yolladığı iddia ediliyor

İsrail istihbaratına yakın DebkaFile, Çin’in Suriye’nin Tartus limanına Liaoning-CV-16 tipi uçak gemisi yolladığını öne sürdü.

Dış Haberler

İsrail istihbarat kaynaklarına yakınlığıyla bilinen DebkaFile sitesi, Çin’in Suriye’ye uçak gemisi sevk ettiğini iddia etti. DebkaFile’ın iddiasına göre Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ABD Başkanı Barack Obama’yla buluştuğu saatlerde, Çin deniz kuvvetlerine bağlı Liaoning-CV-16 tipi uçak gemisi de, bir güdümlü roket kruvazörü eşliğinde Suriye’nin Tartus limanına ulaştı.

BAĞDAT’TA ‘OPERASYON ODASI’ KURULDU İDDİASI

DebkaFile, Çin donanmasına bağlı gemilerin 22 Eylül’de Süveyş Kanalı’ndan geçtiğini öne sürdü. 22 Eylül’de İsrail Başbakanı Binyami Netanyahu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova’da görüşmüştü.

Çin gemilerinin bölgede uzun süre kalmak üzere bulunduğunu iddia eden DebkaFile, Liaoning-CV-16 uçak gemisinde görev yapacak uçak ve helikopterlerin Kasım ortasında Tartus’a sevk edileceğini ileri sürdü. Uçak ve helikopterlerin Suriye’ye İran ve Irak hava sahası kullanılarak, Rus kargo uçaklarıyla sevk edileceği iddia edildi.

DebkaFile’ın öne sürdüğü bir başka iddia da Rusya, Suriye ve İran’ın Bağdat’ta bir “askeri koordinasyon merkezi” kurduğu yönünde. Bağdat’ta Rus subaylarının tespit edildiğini iddia eden site, Rusya’nın Suriye’ye yönelik askeri ilgisinin Irak’ı da içine alacağını savundu.

ÇİN DAHA FAZLA ASKER SEVK EDECEK

Siteye göre Çin ordusu Suriye’ye J-15 Flying Shark jetleri de gönderecek. Uçakların Rusya’nın kullandığı Lazkiye yakınlarındaki hava üssüne gönderileceğini öne süren DebkaFile, Çin’in ayrıca Z-18F denizaltı savar helikopterleri ve Z-18J havadan erken uyarı helikopterleri de sevk edeceğini iddia etti. DebkaFile Pekin’in 1000 civarında deniz piyadesini de Suriye’de görevlendireceğini ileri sürdü.