Çin denizlerde daha saldırgan olmaya hazırlanıyor

Çin bugün deniz hakimiyetini önemli ölçüde artırmayı amaçlayan yeni bir bölgesel strateji benimsediğini açıkladı ve Güney Çin Denizi'nin tartışmalı bölgelerinde büyük bir törenle iki deniz feneri açarak olası bir bölgesel gerilimin fitilini ateşlemiş oldu.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi, bugün bu zamana kadar benimsediği açık denizlerdeki varlığını hava kuvvetleriyle koruma politikasını, "koruma ve saldırı" olarak güncellediğini duyurdu. Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada komşularını ve ABD'yi Çin'e karşı provokatif eylemlere girişmekle itham etti. 

Çin son bir kaç senedir denizlerde, bilhassa Güney Çin Denizi'nde gittikçe daha iddialı bir politika izliyor ve Güney Çin Denizi'nde kıta sahanlığı tartışması olan Spartly takımadaları gibi bölgelerde hak iddia ediyor. 

Her yıl 5 milyar dolarlık deniz ticaretinin yapıldığı güzergah üzerinde bulunan bu bölge üzerinde Filipinler, Vietnam, Malezya, Tayvan ve Brunei hak iddia ediyor. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Çin Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yanh Yujun'a göre Çin'in Spartly Takımadaları'nda inşaat çalışmaları yapması ile Başkent Pekin'de yol ve ev inşa etmesi arasında hiçbir fark bulunmuyor. 

Yujun, Çin'in casusluk faaliyetlerinin hızla arttığı bölgede gerekli önlemleri almaktan çekinmeyeceğini söylerken bazı ülkelerin kimi art niyetlerle meseleye yaklaştığını ve Çin'in bölgedeki askeri varlığı üzerinden demagoji yaptığı inancında. 

Çin'in açıkladığı yeni strateji belgesinde "Bazı dış güçler Güney Çin meselesine burnunu sokmakla meşgul. Bunların içinden küçük bir kısmı ise Çin'e karşı istihbarat  ve gözetleme faaliyetleri içinde" ifadeleri yer alıyor. Bu ifadeler, doğrudan bir adres göstermese zikretmese dahi ABD'yi işaret ediyor. 

Geçtiğimiz hafta tartışmalı bölgede bulunan kayalıklar üzerinde bir ABD casus uçağının tespit edilmesiyle gerginlik artmış, taraflar birbirini gerginliği yükseltmekle suçlamıştı.