'Cihatçı John'un kimliği belli oldu

IŞİD'in korkunç infaz videolarında 'cellat' rolü oynayan ve "Cihatçı John" olarak bilinen IŞİD'linin kimliği açıklandı.

Dış Haberler

BBC, IŞİD'in infaz videolarında "kafa kesen cellat" rolündeki "Cihatçı John"un kimliğini açıkladı.

Cihatçı John'un gerçek isminin Muhammed Emvazi olduğu ilan edildi. Batı Londra'da büyüyen Emvazi, bilgisayar programcısı.

Washington Post'a konuşan ve Emvazi'nin yakın arkadaşı olduğunu iddia eden bir kişi, "Cihatçı John'un Emvazi olduğundan eminim" dedi.

Kuveyt doğumlu olan Emvazi'nin 2012 yılında Suriye'ye gittiği ve burada IŞİD'e katıldığı tahmin ediliyor.

Orta sınıf bir mahallede büyüdüğü söylenen Emvazi'nin, etrafında "nazik" ve İslami kurallara uymakla birlikte "şık giyinmeye özen gösteren" bir kişi olarak tanındığı söyleniyor.

Muhammed'in, Westminster Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Tanzanya'ya yapmayı planladığı bir safari sırasında radikalleştiği söyleniyor. İddiaya göre 2 arkadaşıyla birlikte 2009 yılında Tanzanya'ya giden Emvazi, ülkenin en büyük kenti Dar es-Selam'a varır varmaz arkadaşlarıyla birlikte gözaltına alında ve sınırdışı edildi.

İddiaya göre Amsterdam'a giden Cihatçı John, burada MI5 ajanı olduğunu iddia ettiği birisi tarafından, Tanzanya'dan Somali'ye geçerek Eş Şebab örgütüne katılmaya çalışmakla suçlandı. Buna kanıt olaraksa, Kureşi isimli birisine yolladığı e-postalar gösterildi.

Emvazi suçlamayı reddetti ve MI5 ajanının "kendisini ajanlaştırmak istediğini" ileri sürdü. 

Emvazi ve arkadaşlarının İngiltere'ye dönmesine izin verildi ve Cihatçı John 2009 yılının sonbaharında, yaşadıklarını anlatmak için Kureşi ile buluştu. Kureşi'nin anlattığına göre, Muhammed kendisine yapılan muameleyi çok adaletsiz bulmuştu.

Daha sonra Kuveyt'e bir bilgisayar şirketinde çalışmaya giden Emvazi, iki kez Londra'ya geldi. 2010 yılında İngiliz terörlü mücadele polisi, Emvazi'yi gözaltına aldı. Muhammed'in parmak izi alındı, bagajı arandı. Ertesi gün Kuveyt'e uçmasına ise izin verilmedi.

Kureşi, 4 ay sonra, New York'taki bir mahkemenin bir El Kaide mensubuna verdiği ceza üzerine El Kaide'ciyi öven Emvazi'den en son 2012 yılında haber aldığını söylüyor.

Emvazi'nin bir arkadaşı, 2012 yılında onun Suudi Arabistan'a gidip İngilizce öğretmek istediğini ancak bunu başaramadığını söyledi. Arkadaşına göre Muhammed, mutsuzdu ve başka bir yerde yeni bir hayata başlamak istiyordu.