'Çatışmalar nedeniyle 2.7 milyon Afrikalı yerinden edildi'

Norveç Mülteci Konseyi’nin (NRC) dün yayımladığı rapora göre, Afrika kıtasında yaklaşık 2.7 milyon kişi, ocak ve haziran ayları arasında gerçekleşen çatışmalar nedeniyle ülkelerinden göç etti.

Dış Haberler

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) tarafından dün yayımlanan rapora göre, Afrika kıtasında yaklaşık 2.7 milyon kişi, çatışmalardan, şiddetten ve felaketlerden kaçmak için herhangi bir uluslararası sınırı geçmeden evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Rapordaki verilerde 2017 yılının ilk yarısında göç edenlerin yüzde 75’inin Afrika’da başlayan çatışmalar nedeniyle evlerini terk ettiği belirtildi. Çatışmalardan en fazla etkilenen ülkelerin Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya ve Güney Sudan olduğu kaydedildi. Gözlemevine göre en ağır bedeli ise Kuzey Afrika ödedi.

Raporda ayrıca Somali, Sudan ve Güney sudan’ın da çatışmalardan derinden etkilendiği kaydedildi.

Gözlemevine göre, 1.7 milyondan fazla Kongo vatandaşı bu yılın ilk altı ayındaki şiddet nedeniyle evlerini terk etti. Bu sayının Suriye, Yemen ya da Irak’taki şiddetten kaçanlardan fazla olduğu kaydedildi.

Gözlemevi krizin silahlı çatışmalar, artan şiddet ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesinin bir sonucu olarak derinleştiğini belirtti.

NRC’nin Kongo Sorumlusu Ulrika Bloom, Kongo’daki durum için, “Bu büyük bir kriz” ifadesini kullandı.