British American Tobacco'da rüşvet depremi

Tütün firması British American Tobacco'nun, Doğu Afrika'da tütün alışkanlığı hakkındaki düzenleme girişimlerine, yetkililere rüşvet vererek müdahale ettiği iddia ediliyor.

Michaela Rehle - Reuters

British American Tobacco (BAT), Doğu Afrika'da Birleşmiş Milletler desteğiyle yürütülen sigara karşıtı kampanyayı önemsizleştirmeleri için hükümet yetkililerine rüşvet vermekle suçlanıyor.

Tütün şirketinin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Tütün Kontrolü Sözleşmesi'nin 2 üyesine rüşvet verdiği iddia ediliyor.

Eski bir BAT çalışanının ortaya serdiği belgelerde, konuya ilişkin yüzlerce veri bulunuyor.

Merkezi Londra'da bulunan BAT ise, suçlamaları kesin bir dille reddediyor.

'KURALLAR ÇİĞNENECEKSE, BAT ÇİĞNER'

Kurumun Kenya'da 13 yıl görev yapan eski çalışanı Paul Hopkins, şirket tarafından kendisine, Afrika'da iş yapmanın bir bedeli olduğunun söylendiğini belirtiyor. Hopkins; "Eğer kuralların çiğnenmesi gerekiyorsa, BAT çiğner" yorumunu yapıyor.

Burundi'de Sağlık Bakanlığı yetkilisi Godefroid Kamwenubusa'ya, 3000 dolar ödendiği iddia edilirken, yetkili rüşvet almadığını belirtti.

Kamwenubusa'nın e-maillerinde kendisine ödenen ücretin şirketin faturaları için olduğuna dair bir ileti bulunsa da, Sağlık Bakanlığı yetkilisi e-maillerin resmi olmadığını söyledi.

WHO yetkilisi Doktor Vera Da Costa e Silva ise, hükümet yetkililerini göreve çağırarak; "Kar için insan yaşamını tehlikeye atmak bu kadar basit mi? Bu araştırılmalı ve suçlular cezalandırılmalıdır" dedi.