BM İnsan Hakları Konseyi Üyesi Suudi Arabistan'ı anlatan 4 karikatür

Dünyadaki "radikal İslamcı" terörün yaygınlaşmasında birinci dereceden pay sahibi Suudi Arabistan, İran'ı "terörizmi desteklemekle" suçluyor. Aynı Suud Hanedanlığı, BM'de de "insan hakları konseyi" üyesi. İşte Krallık'ı en iyi anlatan dört karikatür...

Dış Haberler

Suudi Arabistan Krallığı, bir günde 47 kişiyi idam etmesiyle yeniden dünya gündemine oturdu.

İdam edilenlerin çoğunluğu 2003 ve 2004 yıllarındaki El Kaide saldırılarından sorumlu tutuluyorsa da, esas kıyamet Şii din adamı Şeyh Nimr'in öldürülmesiyle koptu.

Bölgedeki Şiiler, özellikle de İran Suudilere sert tepki gösterirken, Tahran'daki Suud büyükelçiliği büyük oranda tahrip edildi. Irak'ın başkentinde de Suudi büyükelçiliği saldırıya uğradı.

Bunun üzerine Riyad, İran'la diplomatik ilişkileri kestiğini açıkladı. Suudileri, bölgedeki müttefikleri Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Afrika'da da Sudan takip etti.

47 idama karşılık, Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin de bir üyesi. Konsey'e üyelik için Britanya'nın Suudiler lehine lobi faaliyeti yürüttüğü daha önce ortaya çıkmıştı.

Sosyal medyada, Suudilerin idam geleneği ile "insan hakları konseyi" üyeliğini sert şekilde eleştiren çok sayıda karikatür dolaşıma çıktı.

İşte onlardan dört tanesi:


- (BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı) Sorusu olan...?


- (BM İnsan Hakları Konseyi'ne giren Suudi temsilcisi) Gecikme için özür dilerim! Bazı kafaları kesmekle meşguldüm de!


- (Solda) IŞİD: ABD'nin düşmanı, otoriter, köktendinci, kadınlara ve azınlıklara baskı uyguluyor, fizikî ceza uyguluyor, insanlara işkence ediyor, insanların kafasını kesiyor
- (Sağda) Suudi Arabistan: ABD'nin müttefiki, otoriter, köktendinci, kadınlara ve azınlıklara baskı uyguluyor, fizikî ceza uyguluyor, insanlara işkence ediyor, insanların kafasını kesiyor


- (Solda, IŞİD) Vahşi ölüm tarikatı...
- (Sağda, Suudi Arabistan) Dost ve müttefik...