Birleşmiş Milletler değerlendirmesi: AB ve ABD yaptırımları en çok sıradan Suriyelilere zarar veriyor

Birleşmiş Milletler'in iç değerlendirmeleri, ABD ve Avrupa Birliği tarafından Suriye'de uygulanan yaptırımların, sıradan Suriyelileri cezalandırdığını ve sivillere yapılacak yardımları engellediğini gösteriyor.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler'in iç değerlendirmelerine ulaşan The Intercept, ABD ve Avrupa Birliği yaptırımlarının en çok sıradan Suriyelilere zarar verdiğini aktarıyor.

Habere göre, söz konusu yaptırımlar sebebiyle insani yardımların ulaşımı zarar görürken, 40 sayfalık değerlendirme, yaptırımların yarattığı insani zararı anlatıyor.

Birleşmiş Milletler, AB ve ABD yaptırımlarını "şimdiye kadar uygulanan en karmaşık ve kapsamlı yaptırımlar arasında" olarak tanımlarken, ABD'nin Suriye bankalarına uyguladığı yaptırımların, ülkeye para gönderilmesini "neredeyse imkansız" hale getirdiği belirtiliyor.

Yasal para transferlerinde bile, bankaların cezalardan korkup işlem yapmadıkları söylenirken, bu durumun şeffaflığı olmayan gayrıresmi ve denetimsiz transfer yollarına kayılmasının önünü açtığı, IŞİD ve El Kaide'nin bu sayede daha rahat para transferi yapabildiği bildiriliyor.

Suruiye'ye uygulanan ticaret sınırlamalarının da sıradan insanlara zarar verdiği aktarılırken, ABD'nin Suriye'ye 1979'dan beri çeşitli yaptırımlar uyguladığı, bu yaptırımların yıllar geçtikçe arttığı, ancak 2011'le birlikte çok daha aşırı bir seviyeye ulaştığı kaydediliyor.