Belçika'da büyüyen 'sığınmacı' tartışması

Belçika'da mülteci ve göç bakanı Theo Francken'ın sığınmacılar ile ilgili attığı adımların tartışmalara neden olduğu ifade edildi.

Hükümetin kaçak sığınmacıların daha hızlı yakalanması için önerdiği yasa tasarısının, ülke genelinde tartışmalara neden olduğu belirtildi.

Euronews'in haberine göre, sivil toplum örgütleri tarafından büyük tepkiyle karşılanan yasal düzenlemenin, polisin sığınmacıların bulunduğu evlere baskın düzenleyebilmesini sağlıyor.

Frankofon Liberal Parti milletvekili Philippe Pivin yasa tasarısını destekleme nedeni ile ilgili olarak, "Yasa dışı sığınmacılar kendi evlerinde veya bir başkasının evinde kalıyorsa, ülkeyi terk etme kararını hayata geçirme imkanımız bulunmuyor. Bu konuda herhangi bir yasa yok" ifadelerini kullandı.

Belçika'nın dört bir tarafında binlerce sığınmacının halk tarafından misafir edildiği vurgulandı.

Bxlrefugees adlı sivil toplum örgütü yetkilisi Mehdi Kassou yasa tasarısı ile ilgili olarak, "Belçika'da son 6 aydır sığınmacıların Belçikalıların evinde kalması ile birlikte inanılmaz bir dayanışma görülüyor. Buna engel olmaya çalışıyorlar. Bunun Avrupa çapında yayılması gerekiyor. Daha insancıl politikalar üretilmeli ve yasalar gerçek hayatta yaşananlar ile örtüşmeli" dedi.

Geçen ay yüzlerce kişi polis müdahalesini protesto etmek ve sığınmacılarla dayanışma içinde olduklarını göstermek için Maximilian Parkı'nda toplanmıştı.