Barzani seçim tarihi istedi

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, meclise resmi mektup yollayarak üç ay içinde seçim yapılması için tarih belirlenmesini istedi.

Dış Haberler

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Neçirvan Barzani, meclise genel seçimlere dair resmi bir mektup yolladı.12 Aralık 2017 tarihli ve dün gönderilen mektupta, Kürdistan Meclisi'nden üç ay içinde seçimlerin yapılması için gerekli yasal prosedürlerin uygulanması talep edildi.

Başbakan Barzani ve vekil Kubad Talabani'nin liderlik ettiği IKBY heyeti, geçen hafta gelecek genel seçimler ve yapılacağı tarihe dair Kürt partileriyle görüşmeler yapmıştı. Başbakan Barzani'nin mektubuna göre, görüşmeler sonucunda “birliğin sağlanması ve Kürdistan Bölgesi'nin sorunlarını çözmek” için en uygun seçeneğin halkın gücüne dönülmesi ve seçimin yapılması olduğu kararına varıldı.

Kürdistan seçimlerinin 12 Mayıs 2018'de yapılacak Irak Meclis seçiminden önce mi sonra mı olacağı belli değil.

SEÇİMLERİN İPTAL EDİLME SÜRECİ

Ekim ayı sonlarına doğru Kürdistan Meclisi, 1 Kasım'da yapılması planlanan seçimi, Irak'ın Kürt bölgesine yaptığı askeri müdahaleler nedeniyle ertelemişti.

Irak yönetiminin müdahalesi, Kürdistan'da yapılan tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından gelmişti. Referandumda yüzde 93 oranında “evet” oyu çıkmasına karşın, uluslararası alanda büyük tepkiler alan referandumla ilgili Kürt yönetimi bağımsızlık tartışmasını sürdürmemişti.

Kürdistan bölgesi, Kerkük petrol yataklarının kaybedilmesinin ardından petrol gelirlerinin yaklaşık yarısını kaybetti. Bu durumla beraber, Erbil yönetiminin 1.2 milyon insana maaş kesintisi uygulaması gündeme geldi.

Bu süreçte seçimler ertelenmiş; Meclis, ekimin sonlarına doğru görev süresini sekiz ay daha uzatmıştı.