Avusturya'dan İslam Yasası

Avusturya'nın çıkarttığı İslam Yasası ile birlikte, ülkede yaşayan Müslümanların dini kurumları "millileştiriliyor."

Dış Haberler

Avusturya Parlementosu, ülkedeki islamcı örgütlemeleri denetim altında tutabilmek için yeni bir ''İslam Yasası'' çıkarttı. Yeni yasaya göre, İslam dini ülkedeki diğer dinlerle eşit haklara sahip olacak, ama ülkeye yabancı İslami kurumlardan maddi yardım giremeyecek ve din adamı girişi yasaklanacak. 

İslami kurumlar artık kamu hukukuna dahil edilerek, kayıt altına alınacak.

Koalisyon hükümeti adına açıklamaya yapan Dışişleri  ve Entegrasyaon Bakanı Sebastian Kurz, ''Bu yasa, birlikte barış içinde yaşamak için çok önemli bir adımdır'' dedi.  Bakan, yeni yasanın ülkede yaşayan Müslümanlara daha fazla hak verdiğini, ama ''yanlış yönelimleri engelleme'' hedefi olduğunu da sözlerine ekledi.

GÜNCELLENEN YASA
''Austurya modeli İslam'' anlayışı çerçevesinde ele alınan yasa, 1912 yılındaki İslam Yasası'nın güncellenmesi esasına dayanıyor. Sosyal Demokrat SPÖ ve muhafazakâr ÖVP'den oluşan koalisyon hükümeti, 1912'den kalma yasayı "güncellediklerini" iddia ediyorlar. Koalisyon hükümetinin entegrasyondan sorumlu sözcüsü Johann Rädler, yeni yasanın ''Avusturyalı bir içeriğe'' sahip olduğunu söyleyerek şunları ekledi: ''Avusturya'da yaşayan yaklaşık 570 bin Müslümanın durumu dikkate alarak yasa güncellenmiştir."

Yasada İslami bayramlar tanınırken, hastane ve kliniklerde Müslümanlara dini hizmet verilmesi için hazırlıklar yapılacak. 

ALMANYA'DAN ÖVGÜ, TÜRKİYE'DEN ELEŞTİRİ
Almanya, yeni yasadan övgüyle söz ederken, Avusturya'dan öğrenmek gerekir diyenlerin sayısı bir hayli fazla. Örneğin, Frankfurter Allgemeine gazetesinden Rainer Hermann yeni İslam Yasası'nı savunarak, şu değerlendirmede bulundu: ''İslam Avusturya'ya ait deniliyorsa, imamların eğitimi de Avusturya'da olmalıdır.''

Avusturya İslam Birliği örgütü yasayı desteklerken, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Avusturya Türk İslam Birliğ ATİB ise yasayı eleştirdi. Avusturya'da kadrolu imam olarak çalışan 300 imamdan 60'ı ATİB tarafından Türkiye'den getirilenlerden oluşuyor.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam Yasası'nı ''büyük hata'' diye niteleyip, Avusturya'nın ''yüz yıl geriye gittiği''ni iddia etti.

'İslamcı fanatizmle mücadele yasası' olarak da nitelenen bu yasada, IŞİD'e katılmak için giden 200 civarı islamcının da  etkili olduğu belirtiliyor. 

8,5 milyon nüfuslu Avusturya'da, yaklaşık 600 bin İslam aidiyetinden gelen insan olduğu tahmin ediliyor.