Avrupa'yı hedef alan saldırılarda son 1 yıl: Kamyonlar, minibüsler silah oldu

Barselona'da 13 kişinin ölümüne neden olan saldırı, Avrupa'yı son 1 yıl içinde araçlarla hedef alan çok sayıda saldırıyı hatırlattı.

Barselona'nın en işlek caddesi La rambla'da bir aracın kalabalığın arasına sürmesi sonucunda 13 kişi yaşamını yitirdi, 50 kişi yaralandı.

Avrupa, geçtiğimiz yıl içinde defalarca otomobillerle düzenlenen saldırıların hedefi olmuştu. IŞİD, Avrupa'daki saldırılarında çoğu kez aynı yöntemi kullandı.

BASTILLE GÜNÜ: 86 ÖLÜ

14 Temmuz 2016'da Nice'de, 31 yaşındaki Tunuslu Muhammed Buhlel, 19 tonluk bir kamyonu Bastille Günü'nde toplanan kalabalığın üzerine sürdü. Saldırıda 86 kişi yaşamını yitirdi.

19 Ağustos 2017'de, Hamou B. olarak adlandırılan 36 yaşındaki Cezayirli bir adam, kullandığı BMW marka aracını Levallois-Perret'in batıdaki banliyölerinden birinde, kışlanın dışındaki askerlerin üzerine sürdü, 6 kişi yaralandı. Polis, kovalamacanın ardından saldırganı vurdu.

LONDRA'da 2 AYRI SALDIRI: 13 ÖLÜ

22 Mart 2017'de 52 yaşındaki Halid Mesud, parlamento yakınlarındaki Westminster Köprüsü'nde yayaların üzerine aracını sürdü. Polis tarafından vurularak öldürülen Mesud, beş kişinin ölümüne ve yaklaşık 50 kişinin yaralanmasına neden oldu, bir polis memurunu da bıçakladı.

3 Haziran'da ise, Londra Köprüsü bölgesinde sahte intihar yelekleri giyen 3 saldırgan, önce minibüsü yayaların üzerine sürdü ardından bıçakla insanlara saldırdı, 8 kişiyi öldürdü. Her iki saldırıda IŞİD tarafından üstlenildi.

BERLİN NOEL PAZARI: 12 ÖLÜ

24 Aralık 2016'da, Tunuslu ulusal Anis Amri, 19 Aralık 2016'da kiraladığı kamyonuyla Berlin'de bir Noel pazarında bir grup kalabalığa çarparak 12 kişiyi öldürdü ve 48'ini yaralandı.

Amri, dört gün sonra birçok Avrupa ülkesinden geçerek ulaştığı Milan'da, İtalyan polis tarafından vurularak öldürüldü. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

STOCKHOLM: 5 ÖLÜ

7 Nisan 2017'de İsveç'in başkentinde bir kamyon saldırısında, 11 yaşındaki İsveçli bir kız, bir İngiliz ve bir Belçikalı olmak üzere 5 kişi yaşamını yitirdi, 15 kişi yaralandı.

39 yaşındaki Özbek uyruklu Rakhmat Akilov, Stockholm'de en yoğun alışveriş caddesi Drottninggatan'da yaya yollarını hedef almak için, çalıntı bir bira kamyonunu kullandı. Özbek polisi, Akilov'un 2015'te IŞİD'e katıldığını iddia etmişti.