Avrupa'dan Yunanistan seçimlerine ilk tepkiler

Yunanistan'da SYRIZA'nın seçim zaferinin aldından Avrupa'dan ilk tepkiler gelmeye başladı. Almanya, "borçlar tartışılamaz" derken, geniş bir siyasi yelpazeden SYRIZA'ya destek geldi.

Dış Haberler

Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) seçimleri açık ara farkla kazandı ve Bağımsız Yunanlar Partisi ile koalisyon hükümeti kurma hususunda anlaştı.

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Avrupa'dan da ilk tepkiler gelmeye başladı.

Alman parlamentosu bütçe sözcüsü Norbert Barthle, "İlave borç azaltmaları olmayacak. Çipras vergi ödeyen Almanların, Yunanistan’a yardımların büyük kısmından sorumlu olduğunu anlamalı" dedi.

Finlandiya başbakanı Alexander Stubb ise, "Finlandiya Yunan hükümetiyle uzlaşmak için çalışacaktır. Bunda ne kadar başarılı olacağımız Yunanistan’a kalıyor. Eğer yeni Yunan hükümeti önceki anlaşmalara ve gerekli yapısal reformlara sadık kalırsa Yunanistan’ın programını birkaç ay uzatma ihtimalini görüşmeye hazırız ancak Finlandiya borç iptalini kabul etmeyecek" sözlerini sarf etti.

IMF: YUNANİSTAN'A ÖZEL MUAMELE YOK
IMF başkanı Christine Lagard'ın yaptığı açıklamaya göre ise, Yunanistan’a borçlar konusunda özel muamele yapılmayacak. Lagard, meselenin kemer sıkma değil, köklü reformlar olduğunu da sözlerine ekledi.

Danimarka Finans Bakanı Jeroen Dijsselbloem ise, "Önceki Yunan hükümetleri ile çalıştığımız gibi Syriza ile de çalışmaya hazırız. Borçların azaltılmasıysa Euro bölgesinde desteklenmiyor" dedi.

ABD: BERABER ÇALIŞMAYI UMUYORUZ
Yunanistan seçimlerine dair ABD'den ilk tepki ise Beyaz Saray sözcüsü Mark Stroh'tan geldi. Stroh, "Yunanistan’ı seçimleri başarıyla bitirdiği için kutlarız. Yeni hükümetle birlikte çalışmayı umuyoruz" dedi.

Fransız aşırı sağ parti Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen de Syriza’nın başarısını kutladı. Le Pen, seçimlerden önce Syriza’nın göçmen politikalarına katılmadıklarını ancak bunun dışında Syriza’nın seçimi kazanmasını istediğini söylemişti. 

İngiltere Başbakanı David Cameron'un sözcüsü ise, "Başbakan Yunan halkının kararına saygı duyuyor. Yunanistan'ın açığıyla ilgilenmesi ve uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor" dedi.