Almanya'daki MİT operasyonu: Gergerlioğlu, Erdoğan'ın özel görevlisi

Almanya'daki MİT operasyonunda gözaltına alınan Taha Gergerlioğlu'nun, Tayyip Erdoğan tarafından özel olarak görevlendirildiği iddia edildi.

Dış Haberler

Alman Federal Başsavcılığı tarafından ajanlık faaliyeti yaptıkları gerekçesiyle 17 Aralık 2014'de Frankfurt Havalimanı'nda gözaltına alınan biri Türk uyruklu Alman vatandaşı ve  ikisi Türk vatandaşı üç kişinin tutukluluğu hakkındaki soruşturma 4 haftayı geçmesine karşın hâlâ somut bir açıklama yapılmadı.

Spiegel'in haberine göre, soruşturmayı yürüten Reinland Kriminal Dairesi'nin basına bilgi vermemesine karşın, Alman güvenlik uzmanlarının üzerinde birleştiği şey, soruşturmanın ''son derece ciddi iddialar içerdiği''  yönünde.

soL 18 Aralık 2014'deki haberinde, Alman güvenlik görevlilerince gözaltına alınan Muhammed Taha G.'nin Recep Tayyip Erdoğan'ın  danışmanlığını yapmış, TMSF Denetleme Kurulu ve  Halk Bankası İcrâ Kurulu Üyesi Muhammed Taha Gergerlioğlu'nun  olabileceğini belirtmişti. Spiegel'deki haberde de Gergerlioğlu'nun adı açıkça telaffuz edilmiş.

Spiegel'in haberine göre, Türk hükümeti soruşturma için iki avukat ve iki çevirmen görevlendirmiş.

Gülen cemaatinin Almanya'daki faaliyetlerinden, PKK hakkındaki istihbarata çalışmalarına, 2014 Ağustos ayında ortaya çıkan Alman istihbaratının Türkiye'yi dinleme skandalına karşı misilleme girişimlerine kadar pek çok boyutu olan ve MİT tarafından yönetildiği iddia edilen operasyonun  2015 yazında Türkiye'de gerçekleştirilecek seçim ile de bağı olduğu belirtiliyor. 

Spigel'e göre, Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemine geçişi açısından 2015 seçiminin önemli bir eşik olacağı, bunun için de üçte iki çoğunluğun riske edilmemesi için Gergerlioğlu'nun özel olarak görevlendirildiği belirtiliyor.