Alman siyasetinde 13 Ağustos öncesi antikomünist şov

Almanya'da, Berlin Duvarı'nın inşasının yıldönümü yaklaştıkça, antikomünist gösteriler de artmaya başladı.

Tevfik Taş

Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin (ADC) giderek artan emperyalist saldırganlığın önüne set çekmek amacıyla 13 Ağustos 1961'de Berlin'e ördüğü antifaşist koruma duvarının inşasının 56. yıldönümünün arefesinde Alman siyaseti yeni şovlara sahne oluyor.

Alman antikomünizminin Mekke'si sayılan eski ''Stasi Cezaevi Hohenschönhausen'' ziyaretçi yoğunluğuna tanıklık ediyor.

Cuma günü Şansölye Angela Merkel ve içlerinde Sol Parti Milletvekili Klaus Lederer'in de yer aldığı bir grupla ''Komünizmin Dachau'su'' diye kara propagandası yapılan eski cezaevi, yeni ''anıt'' Hohenschönhausen'ı ziyaret ettiler.

Merkel, "anıt"a bakarak ''aşırı sola karşı mücadele edilmesi'' gerektiği üzerine dokunaklı laflar etti. Bu laflar edilirken sözde solun sözde partisinden Klaus Lederer de yanındaydı.

Genel seçimlere yaklaşık bir ay kala Alman siyasetinde Alman Demokratik Cumhuriyeti üzerinden antikomünizm yine dolaşıma sokuldu. Para ettiği pek açık.

1994 yılında ''anıt''a dönüştürülen eski cezaevi için toplam 9 milyon avro para harcanmış. Adına ödül bile konuldu: ''Hohenschönhausen Ödülü''. "Ödül"ün veriliş amacı, ''Komünist diktatörlüğe karşı çalışmaları teşvik etmek'' olarak açıklanmıştı zamanında.

Sözü geçen "ödül"ü Alman Demokratik Cumhuriyeti'nde antikomünist faaliyetler içinde bulunan yazar-çizer takımına veriyorlar.

Ödüllendirilmek için yalnızca dönek olmak yetmiyor; bilfiil karşıdevrimci faaliyetler içinde rol alma önkoşul sayılıyor...

2008'de ilk ödül verilen Joachim Walther, zamanında ADC'nin Yazarlar Birliği'nde ikinci sekreterdi.  2010'da 'ödül'e layık görülen Karl Wilhelm Fricke de gazetece-yazar diye pazarlanmıştı.

2012'de ödüllendirilen Erich Loest, 17 Haziran 1957 ajan-provakasyon kalkışmasında ADC istihbaratına yakayı ele verenlerden.

2012 de ödüllendirlen ikinci kişi bir ADC yurttaşı değildi. Sven Felix Kellrhoff, kapitalist Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild'in de bağlı olduğu CIA bağlantılı Axel Springer Grubu'nun bir ''ADC uzmanı''ydı.

2014'de ödüllendirilen Reiner Kunze de ADC yurttaşı bir antikomünist. Yazar olduğu iddia ediliyor. Takma adla bir şeyler karalamış efsaneye göre.

En son 2016'da ödüllendirilenlerden biri Çin'li ''rejim muhalifi'' Liao Yiwu. Tanınmış uluslararası gericilere verilen Alman Yayıncılar Birliği Ödülü'nün de sahibi.

2016'da paralel olarak ödüllendirilen bir başka eski ADC yuttaşı Alman Doping Komisyonu Başkanı Ines Geipel. İnes Geipel, ADC sporunun başarısının dopingden geldiği efsanesinin en önemli aktörü. Antidopingcilikten antikomünizme terfi etti ve ödüllendirildi...

Kendisi de bir ADC yurttaşı olan Şönsölye Merkel, yanında Sol Parti milletvekili ve bir yığın zevat ile, üzerinde  ''Komünist şiddet altındaki kurbanlar için, 1945-1989'' yazan çelengi ''Hohenschönenhausen Anıtı''na bırakarak limuzinine bindi ve çekip gitti...

Junge Welt gazetesinden Michael Merz yaşanan anı, ''Burada her şey o kadar güzel korkunç ki'' başlığıyla okurlarıyla paylaştı.