Alman milletvekili: Pegida ile konuşulmalı

Sol Parti’nin etkili kadın politikacısı Wagenknecht, Almanya'da Pegida ve benzeri hareketler konusunda dikkatli olunmasından yana ve “Pegida eylemcileriyle konuşmak gerek" diyor.

Sol Parti’nin komünist eğilimli milletvekillerinden kabul edilen Sahra Wagenknecht, Almanya’nın toplumsal gündemini belirlemeyi sürdüren “Pegida” ve benzeri hareketlerle solun mutlaka bir diyalog içinde olması gerektiğini belirtti. Sol Parti Meclis Grubu Başkan Yardımcısı, Pegida ve benzeri etkinliklere, egemen siyaseti reddeden insanların da katıldığını hatırlattı. Almanya’nın sol liberal gazetelerinden Frankfurter Rundschau’nun sorularını yanıtlayan sosyalist politikacı, Pegida yöneticilerinin ırkçı bazı duyarlılıkları kaşıdığını kabul ederken, bunların özellikle ülkedeki göçmenlere karşı bir hava yarattıklarının görmezlikten gelinemeyeceğini belirtti. Sahra Wagenknecht şöyle konuştu:

Böyle yöneticiler var, ama egemen politikayı reddeden, yoksulluktan kurtarmayan işler ve çok küçük emekli maaşları nedeniyle  öfkeli insanlar da bu harekette yer alıyor. Bu insanlar, Pegida ile nihayet bir protesto hareketini ortaya çıktığı duygusuna sahipler. Elbette bu insanlarla konuşulmalıdır ve Pegida’nın basit bir protesto hareketi değil protestoyu yanlış yöne iten, suçlular ve kârlı çıkanlar yerine günah keçileri arayan bir hareket olduğu kendilerine anlatılmalıdır.

İnsanların son 15 yılda farklı partilerce yönetildiklerini, ama siyasetin hep aynı kaldığını gördüklerini belirten Wagenknecht, “İnsanların hâlâ bir partiye güvenip güvenemeyecekleri konusunda kuşkuları var. Bu partilerin muhalefette güzel laflar edip yönetime geldiklerinde hiçbir şeyin değişmediğinden kuşkuları var. Açıkça belirtmeliyiz: Sol Parti olarak biz diğerleri gibi değiliz, satın alınamayız” dedi.

'BAZI HINÇLAR VAR'

Dresden gibi hemen hemen hiçbir Müslüman’ın yaşamadığı bir kentte Batı’nın İslamlaştırılmasına karşı uyarılar yapılmasının saçma olduğuna dikkat çeken Sahra Wagenknecht, Pegida katılımcıları arasında yapılan anketlerin, bu katılımcıların İslam ve göç konularında kayıtsız olduklarını ortaya çıkardığını belirtirken de şunları söyledi:

Bazı hınçlar var, ama bunları Batı’da zaten bulursunuz. Sağcılar hep halk içinde popüler konulara el atarlar. Ayrıca Alman hükümetini, izlediği yanlış Rusya politikası nedeniyle eleştirmek de doğrudur. Bunu Helmut Schmidt ve Matthias Platzeck gibi tanınmış isimler de yapıyor. Solun görevi, memnun olmayanlara ulaşmak ve onlara, düşen ücretlerinden kârlı çıkanların göçmenler veya Müslümanlar değil, tekellerden kazanç elde edenler olduğunu açıkça anlatmaktır.