Alman medyası kaygılı: Ankara ve Washington Batı’yı bölüyor

Türkiye'nin Irak'taki PKK mevzilerini bombalaya başlamasıyla birlikte, Almanya Ankara ve Washington'a karşı açık bir tavır aldı. Alman medyası, ABD ile Türkiye'yi "Batı'yı bölmekle" suçluyor.

soL - Berlin

Türkiye’nin, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) etkili bir mücadele yürüten Kürt mevzilerine ABD oluruyla saldırıları, Avrupa’nın hegemon gücü Almanya’yı rahatsız etti.

Alman medyasında, Avrupa’nın sürece ABD ve Türkiye’den farklı baktığı hatırlatıldı.

MERKEL MEDYASI MUTSUZ
Başbakan Angela Merkel’in dün Ankara’yı açıkça uyarması ve barış görüşmelerini sürdürme çağrısında bulunmasından sonra, medyanın da bu harekatın sakıncalarını öne çıkardığı gözlendi.

Özellikle Merkel yanlısı basın, IŞİD ve PKK mevzilerine yönelik Türk saldırılarıyla ilgili haberlerinde “Kürtlere saldırının barışı vurduğuna” dikkat çekti.

Alman medyasının Berlin hükümeti ile aynı dalga boyunda yayın yaptığı gözlenirken, Ankara IŞİD’in tek düşmanı Kürt güçlerini vurmakla suçlandı.

Bu arada büyük sermayenin doğrudan sözcüsü ekonomi gazetelerinde de Berlin’in Ankara ile araya mesafe koyan politikasının desteklendiği görüldü.

ALMAN SAĞI TEDİRGİN
Avrupa’nın en büyük yayın grubuna ait iki gazete Bild ile Die Welt gelişmelerin kaygı uyandırdığına dikkat çektiler. Özellikle Die Welt savaşı manşetten ve “Türkiye, Kürtlerle çatışmayı tekrar kızıştırıyor” başlığı altında verdi.

Sağcı gazetede gelişmeler ayrıntılarıyla ve Ankara karşıtı bir havayla işlendi.

Bir diğer çok etkili gazete Frankfurter Allgememine Zeitung (FAZ) da haberi birinci sayfadan ve “Merkel: Kürtler barış görüşmeleri sürdürülsün” başlığıyla girdi.

'ANKARA-WASHINGTON AVRUPA'YI BÖLDÜ'
Kimi çevrelerde “Alman sağının akıl atölyesi” olarak da görülen FAZ, Ankara-Washington hattının açıkça IŞİD’e karşı savaş için Kürtlerle barış sürecini kurban ettiğini ileri sürdü.

“Avrupa durumu farklı görüyor” ifadesini kullanan FAZ, bir spotunda da Türkiye’nin IŞİD’le savaşa girmesinin hafta sonunda Batı’nın bölünmesine yol açtığını vurguladı.

Berlin’deki koalisyon hükümetinin sosyal demokrat (SPD) kanadına yakın ve ülkenin en büyük gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, yine aynı şekilde gelişmeleri birinci sayfadan ve geniş görerek Merkel’in Ankara’yı kınadığını hatırlattı. Gazete Ankara’yı eleştiren haber ve yorum dilini sürdürdü.

Bu arada büyük sermayenin günlük ekonomi gazetesi Handelsblatt’ın da gelişmeleri birinci sayfadan “Merkel’den Türkiye’ye çağrı” başlığıyla ve “Ankara’nın Kürtlerle barış sürecini sürdürmesinin istendiği” spotuyla vermesi dikkat çekti.