Alman istihbaratı, NSA'yle işbirliği yapıyor iddiası

Alman Federal Haber Alma Dairesi'nin, NSA'ya istihbarat aktardığı iddia edildi.

Alman Federal Haber Alma Dairesi BND'nin adı skandallardan kurtulamıyor. Spiegel'in ortaya çıkarttığı haberle skandallara bir yenisi daha eklendi.

İddiaya göre; BND 2008'den beri Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'ya hükümetin bilgisi dışında bilgi aktarıyor. IP – bilgi verileri, cep telefonları ve e-posta yazışmalarını ABD istihbaratına 'aktaran' BND'nin, kendisine tanınan yetkinin dışında davrandığı ortaya çıktı.

BND'nin ABD'li NSA ile kurduğu ilişkinin yasalara aykırı olarak, siyaset ve ekonomide etkili kişi ve kurumları da kapsayacak şekilde ajanlık faaaliyetine dönüştüğü, oysa iki istihbarat kurumu arasındaki ilişkinin yalnızca ''terörizme karşı ortak mücadele'' kapsamında olması gerektiği belirtiliyor.

'BND ŞEYTANLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE'

Die Zeit gazetesi olayı okurlarına, ''BND, devlet içindeki tehlikeli devlet'' başlığıyla vererek, ''BND şeytanla işbirliği içinde. Mutlaka reforme edilmeli'' ifadelerine yer verildi. Süddeutsche gazetesi ise sorumluların açığa çıkartılmasını talep ederek, ''Demokrasi için kabus'' yorumunu yaptı.

Sol Parti ve Yeşiller, konu hakkında Meclis soruşturması açılması talebinde bulundu.

 

 

 

 

 

http://www.zeit.de/politik/deutschland/2015-04/spionage-bnd-nsa-selektor...

 

http://www.sueddeutsche.de/politik/spionage-neue-bnd-affaere-alarmiert-k...