Alman ırkçı partisi AfD kongre topluyor: Sağ ile daha sağın yarışı kızışıyor

Almanya'da ırkçı parti AfD bu haftasonu Köln'de kongre topluyor. Kongre, sağ ile daha sağın çekişmesine sahne olacak.

Dış Haberler

Son kamuoyu yoklamalarında kısmen düşüş gösterse de, Almanya'nın üçüncü partisi konumunu koruyan Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin bu hafta sonu Köln'de olağan kongresi gerçekleştirilecek.

Köln polisinin yaptığı açıklamya göre, AfD kongresini protesto etmek için kentte 50 bin protestocunun gelmesi bekleniyor. 4 binin üzerinde polisin görevlendirileceği açıklanandı. Polis, olası ''şiddet tehlikesi''ne karşı dikkatli olunmasını iddia etti.

SAĞ İLE DAHA SAĞ KAPIŞIYOR

22/23 Nisan'da gerçekleştirilecek AfD kongresinde başını Frauky Petri'nin çektiği ''merkez'' grup ile Alexander Gauland'ın sözcülüğünü yaptığı ''radikal'' kanatlar arasında kıyasıya bir iktidar kapışması bekleniyor.

AfD'nin Eş Genel Başkanı Frauke Petry, iki gün önce yaptığı sürpriz açıklma ile Eylül ayında yapılması planlanan genel seçimlerde partisinin başbakan adayı olmayacağını bildirdi. Siyasi kulislerde önemli bir taktik açılım olarak nitelen bu adım ile Alexander Gauland'ın önünün şimdilik açıldığı ancak sözü geçen ''radikal'' ekibin partiyi götüremeyeceği belirtiliyor.

Daha önce de parti kurucusu ve ilk eş başkanı Bernd Lucke parti içi çekişmede yenilmiş, birkaç bin taraftarını alarak partiden istifa etmişti.

'AŞIRI SAĞDAN ARINDIRMA'

Frauke Petry, AfD'nin aşırı sağ unsurlardan arındırılması stratejisi ile iktidar olabileceklerini öngörüyor. Bu amaçla, partisi yöneticilerinden Björn Höcke'nin Nazizmi öven çıkışlarına mesafe koyma gereği duydu. Ayrıca Alexander Gauland'ın bir başka faşist ekip olan ''İdentitäre Bewegung'' ile ilişkilerine karşı çıktı.

Petry ve Gauland arasındaki polemik birlikte çalışamayacaklarının açık belirtisiydi. Bu hafta sonu bu gerilim aşılarak, Gauland ile Alice Weidel ikilisinden oluşan yeni bir kadronun AfD'nin başına geçeceği düşünülüyor.

Frauke Petry'in parti yönetiminden çekilmesini Almanya Müslüman Konseyi (KRM) sözcüsü Aiman Mazyek, ''AfD daha da sağa kayacak'' diye yorumlamıştı.