AB'nin Türkiye'ye vize serbestliği şarta bağlı

AB Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize serbestliği önerisinde bulundu. Ancak bu, madalyonun yalnızca bir yüzü.

Haber Merkezi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize serbestliği sağlanmasına yönelik önerisini açıkladı.

Türk medyasında genel olarak "tam vize serbestliği" olarak lanse edilse de, anlaşma hem "tam" değil, hem de koşullara bağlı.

2013'ün sonunda başlatılan vize serbestliği müzakereleri, Schengen bölgesini (yani, İngiltere ve İrlanda hariç) kapsıyor. Ayrıca ziyaretler, 90 günlük süreyi kapsıyor.

Haziran 2016'daki son tarihten önce, Komisyon bugün 3. İlerleme Raporu'nu yayımladı. Komisyon, Avrupa Parlamentosu'na, Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde vize serbestliği tanımasını önerdi.

Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 yükümlülük vardı. İlerleme Raporu'na göre, Ankara bunlardan 5'ini hâlâ yerine getirmedi.

Komisyon'un yerine getirilmesini istediği yükümlülükler ise şöyle:

  • Yolsuzlukla mücadele
  • Kişisel veri korumada AB standartları
  • Europol ile işbirliği
  • AB üye ülkeleri ile yargı işbirliği
  • Terörle mücadele yasa ve uygulamalarında Avrupa standartları

Ayrıca Komisyon, 2 başlığın da verili zaman aralığında objektif olarak tamamlanmadığını belirtti. Bunlardan birisi, biyometrik pasaportlar; diğeri ise geri kabul anlaşmasındaki hükümlerin uygulanması.