ABD'nin Rusya ile nükleer anlaşmadan çekilmesi gündemde

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya ile 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekilme tavsiyesinde bulundu.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, 1987 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme tavsiyesinde bulundu.

ABD, Rusya’nın 9M729 adıyla bilinen yeni geliştirdiği güdümlü nükleer füzelerin anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürüyor. Moskova ise yeni geliştirdiği füzelerin menzil kısıtlamalarını ihlal etmediğini savunuyor.

Bolton’un anlaşmadan çekilme konusunda ABD yönetimini ikna etmeye çalıştığı ancak henüz bir karara varılmadığı bildirildi.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, John Bolton’un tavsiyesi Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları başta olmak üzere ABD yönetiminde ve ABD müttefikleri içinde de muhalefetle karşılandı.

ABD’nin Avrupalı müttefiklerini bu hafta içinde INF’den çekilme olasılığıyla ilgili bilgilendirdiği, İngiltere’nin çekilmeye karşı çıktığı ifade ediliyor.

Pazartesi günü Beyaz Saray’da konuyla ilgili yapılması beklenen toplantı ertelenmişti.

Bolton, Rusya ile 2010 yılında imzalanan ve iki ülkenin nükleer silah başlıklarını ve bunları taşıyan füze, denizaltı ve bombardıman uçaklarını sınırlayan Yeni START anlaşmasının uzatılmasına da karşı çıkıyor. Yeni START anlaşması 2021’de sona erecek.

GELECEK HAFTA PUTİN'LE GÖRÜŞECEK

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton gelecek hafta Moskova’yı ziyaret edecek. Bolton’un bu ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de görüşmesi bekleniyor.

PUTİN: İLK KULLANAN BİZ OLMAYACAĞIZ

Putin dün Soçi’de katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada ülkesinin nükleer silahları ilk kullanan olmayacağını dile getirmişti. Nükleer silahlarla ilgili “önleyici vuruş” düşünceleri olmadığını belirten Putin “Nükleer silahlarla vurulmayı bekliyoruz ancak onları ilk kullanan biz olmayacağız” demişti.

Ekim başında Brüksel’de yapılan NATO Savunma Bakanları toplantısının sonuç bildirgesinde INF’nin Avrupa-Atlantik güvenliği açısından yaşamsal önem taşıdığı belirtilerek anlaşmaya bağlılık vurgusu yapılmıştı. Ancak toplantıda konuşan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiği iddialarını yineleyerek bu ihlallere karşı Washington için her seçeneğin masada olduğunu söylemişti.

GORBAÇOV VE REAGAN İMZALAMIŞTI

Soğuk Savaş döneminde SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından 8 Aralık 1987'de imzalanan INF, 500 ila 5 bin 500 kilometre menzili olan tüm karadan fırlatılan güdüm füzelerini yasaklıyor.