‘ABD'nin nihai hedefi Bosna Hersek’in şeriatla yönetilmesi’

Eski Sırbistan Başbakanı Emil Vlajki, ABD'nin nihai hedefinin Bosna Hersek'in şeriatla yönetilmesi olduğunu öne sürdü.

Dış Haberler

Eski Sırbistan Başbakanı Emil Vlajki, ABD’nin Bosna Hersek’i İslam hukukunun uygulandığı bir devlet haline getirmek için elinden geleni yaptığını söyledi.

Sputnik’e konuşan Banja Luka Üniversitesi hocası Vlajki, Washington’ın Bosna Hersek’teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen ve 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanmasını öngören referandumu kınamasının ardından yaptığı açıklamada, Suriye gibi başlıklarda Rusya’nın karşısında diplomatik yenilgiye uğrayan ABD ve Batılı müttefiklerinin, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik’i cezalandırarak zararını Balkanlar’da tazmin etmeye çalıştığını ifade etti.
'DODİK'İN SİYASETTEN UZAKLAŞMASI, NATO ÜYELİĞİNİN ÖNÜNÜ AÇAR'
Bosna Hersek’teki senaryonun basit olduğunu ve yaşananların yeni bir "Soğuk Savaş" olarak nitelendirilebileceğini savunan Sırp siyasetçi, “Bu konu, 9 Ocak’ın ‘Sırp Cumhuriyeti Günü’ olarak kutlanıp kutlanmamasıyla ilgili değil. Bosna Anayasa Mahkemesi’nin dışarıdan aldığı emirleri uyguladığı tahmininde bulunmak güvenli olur. Başkan Dodik’i politikadan uzaklaştırmaya çalışıyorlar, ki bu da Bosna Hersek’in NATO üyesi olmasının önünü açar” dedi.
'MÜCAHİTLERİN SİLAH TAŞIMASINA İZİN VERDİLER'
Saraybosna’ya Sırp Cumhuriyeti’yle "nasıl uğraşması gerektiğini" öğreten ABD’nin, aynı zamanda Balkanlar’ın İslamileşmesine de katkıda bulunduğunu ifade eden Vlajki, “1992’den beri Müslümanlara yardım ettiler ve aslında mücahitleri Bosna Hersek’e getirdiler. Mücahitlerin Hırvatistan üzerinden silah taşımasına izin verdiler. Eski Hırvatistan Başkanı Franjo Tudjman’ın bu konuda çok kızdığına ama ABD’nin desteğini kaybetmemek için başka şansı olmadığına dair elimde belgeler var” diye konuştu.

ABD’nin Bosna Hersek’le ilgili nihai hedefinin "şeriatla yönetilen Müslüman bir üniter devlet kurmak" olduğunu savunan Vlajki, ülkede bulunan 100.000 Vahhabinin "silahlı saldırı gibi provokasyonlarda" kullanılabileceğini iddia ederek şöyle devam etti: “Aynı zamanda, herhangi bir anlaşmazlık halinde, Saraybosna’daki başkanlığın durumu normale döndürmek için NATO’nun müdahale etmesini isteyecek.”