ABD'li istihbaratçı: Kuzey Kore için karar zamanı

KDHC ve Güney Kore arasında Kış Olimpiyatları döneminde hafifleyen gerilime karşın, ABD tartışmayı sıcak tutmaya çalışıyor.

Dış Haberler

ABD Ulusal İstihbarat Müdürü Daniel Coats Salı günü, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) nükleer silah programının tehdit yarattığı, bu konuda harekete geçme zamanının tükendiği konusunda uyarıda bulundu.

Coats, Senato İstihbarat Komitesinin "Dünya Çapındaki Tehditler" konulu yıllık buluşmasında, KDHC'nin "potansiyel tehdit" olduğunu ve bu yıl daha fazla silah testi yapacağını belirtti.

Coats, "Buna nasıl cevap vereceğimiz hakkında karar zamanı" dedi.

ABD'li yetkili; "Hedefimiz barışçıl bir çözümdür. Kuzey Kore'ye çeşitli şekillerde azami baskı uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.

Uyarı, KDHC ve Güney Kore arasındaki müzakerelerin ardından Kore yarımadasında gerginliklerin hafiflemesine ve KDHC'nin Güney'in düzenlediği Kış Olimpiyatlarına katılmasına rağmen geldi.

Trump yönetimi, KDHC'nin ABD'yi etkileyebilecek nükleer silah geliştirme konusundaki krize diplomatik bir çözüm getirme tercihini vurgulamış olsa da, bunu önlemek için askeri olanlar da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masaya yatırıldığı konusunu sıcak tutmayı sürdürüyor.

Geçen ay CIA Direktörü Mike Pompeo, KDHC'nin ABD'ye nükleer saldırı yapabilme ihtimalinin "yalnızca birkaç ay uzakta" olabileceğini söylemişti.