ABD’de ‘kölelik’: Tutuklu göçmenleri zorla çalıştırıyorlar

ABD’de “yasadışı” göç nedeniyle tutukevinde tutulan çok sayıda kişi minimum ücretin çok altında ve adeta kölelik koşullarında çalıştırılıyor. Göçmenlerin ülkedeki işlerde serbestçe ve adil ücretlerle çalışmaları ise yasak.

Dış Haberler

ABD’de çalışmak isteyen ancak yasaların müsaade etmediği “yasadışı” göçmenler, Los Angles Times’ta yer alan bir habere göre tutukevlerinde kölelik koşullarında çalıştırılıyor.

Haberde yer alan bilgilere göre peyzajdan çamaşıra, temizlikten aşçılığa kadar çeşitli alanlarda çok düşük ücretlerle çalıştırılan yasadışı göçmenler, bazı durumlarda bulundukları tutukevinde zorla dahi çalıştırılabiliyor.

ABD yasalarına göre hapishanelerde bulunan hükümlüler zorla çalıştırılabiliyorlar ancak tutuk altında bulunmak bir “cezalandırma” yöntemi olmadığından aynı durum tutuklu bulunanlar için geçerli değil.

ASGARİ ÜCRETİN YARISINDAN BİLE AZ ÜCRET
Göç ve Gümrük İnfaz Kurulu’na göre, ABD’de üç aile tutukevi ve 80’in üzerinde göç tutukevi bulunuyor. Bunların yanı sıra kamu kontrolünde olmayan tutukevleri de ülkede faaliyet gösteriyor.

Yasadışı göç nedeniyle tutukevlerinde tutulan çok sayıda kişinin, günlük minimum 7.25 dolar olması gereken ücretin yarısından daha az bir rakama çalıştırıldıkları bildirildi.

1950’li yıllarda ABD’de saat başına çalışma ücreti en az 0.75 dolar olarak belirlenirken, Kongre tarafından geçirilen bir kararla tutukevlerinde kalanların günlük 1 dolara çalıştırılmalarının önü açılmış oldu.

YASAL NUMARA
Ancak diğer yıllarda ücret gözden geçirilirken yükseltme gereği duyulmadı. Örneğin 1990 yılında bir mahkeme ücreti gözden geçirirken “yabancı tutuklular hükümet ‘çalışanı’ değil” argümanını dile getirerek ücretin sabit kalmasına hükmetti.

Ekonomisi ABD’yle kıyaslandığında çok daha kötü durumda olan Meksika’da çalışan tutuklulara uygulanan günlük ücret 9.67 dolar civarında.

Los Angles Times’a konuşan ACLU Ulusal Hapishane Projesi çalışanı Carl Takei, ABD’deki durum için “insanları bir yere kapattıktan sonra karşılıksız çalıştırmanın bir adı var, kölelik” sözlerini kullandı.

Göç ve Gümrü İnfaz Kurulu ise, tutukluların çalıştırılmasını, sağladığı “disiplin ve moralle” ve ayrıca artan hapishane sistemi giderleriyle (yaklaşık 2 milyar dolar) meşrulaştırmaya çalışıyor.