ABD'de göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıracak karar

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, yasadışı göç mahkemelerinde görevli yargıçların davaları feshetme yetkisine kısıtlama getirildiğini açıkladı.

Dış Haberler

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, yargıçların göçmenlerin sınır dışı edilmesine ilişkin davaları feshetme yetkisine kısıtlama getirdi.

ABD'de göçmen mahkemeleri, federal yargı düzeninden farklı olarak adalet bakanlığının çatısı altında işlerken, ABD Adalet Bakanı, Göçmen Davaları Kurulu'nun yayınladığı görüşleri gözden geçirme hakkına sahip konumda. ABD Başkanı Donald Trump tarafından atanan Sessions'ın ise bu konuda önceki adalet bakanlarından daha etkin bir rol oynadığı görülüyor.

Yargıçların yalnızca “özel ve belirli” durumlarda davaları feshedebileceğini açıklayan Sessions, “Yargıçlar, bir davada ılımlı bir hâl görseler dahi o davayı feshetme yetkisine sahip değildir” ifadesini kullandı.

Yargıçlar, hükümetin yeterli kanıt sunmaması durumunda göçmenlerin sınır dışı edilmesi sürecini durdurabilme yetkisine sahip.

ABD Göçmen Avukatları Derneği'nin kamu ilişkileri müdürü Kate Voigt, “Karar, adalet bakanının yargı bağımsızlığını ve göçmen mahkemelerinde görevli yargıçları yok sayma girişiminde yeni bir adım niteliği taşıyor” yorumunda bulundu.

Ulusal Göç Mahkemesi Yargıçları Derneği'nin onursal başkanı Dana Leigh Marks ise, “Karar, göçmenlerin sınır dışı edilmesi için yargıçlara uygulanan baskının boyutlarını bir kez daha bize gösterdi” açıklamasını yaptı.