ABD'de Ferguson kentinde Brown'u vuran polis yargılanmayacak

ABD Adalet Bakanlığı Ferguson kentinde geçen Ağustos ayında silahsız bir siyah genci vuran eski polisin yargılanmayacağını açıkladı.

ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri eski polis Michael Brown'un vurulması olayının Darren Wilson'un anlattığı şekliyle gerçekleştiğini iddia ettiler. Polis Wilson, Brown'un kendisiyle döğüşürken silahını aldığını ve kendisini tehdit ettiğini iddia etmişti. Olaydan sonra polislikten ayrılan Wilson öldürülmekten korktuğunu söylemişti.

Federal soruşturmacılar, Brown'un elleri yukarıda teslim olduğuna dair ifade veren tanıkları "güvenilmez" gördüklerini belirterek, ifadelerin tutarsız olduğunu iddia ettiler. 

Federal makamların hazırladığı ve Wilson'u temize çıkaran rapor ile yine Bakanlığın Ferguson Polis Birimleri hakkında hazırladığı bir diğer rapor arasında ciddi tutarsızlıklar var. Diğer raporda, Ferguson polis yetkililerinin Afrika kökenli Amerikalılara karşı sistemli bir şekilde ırkçılık yaptıkları kayıt altına alınmıştı. Şehir hapishanelerinde uzun süre gözaltında tutulanların tamamı siyahtı ve siyah vatandaşların anayasal hakları sürekli ihlal ediliyordu. Rapor, polisin reform yoluyla düzeltilmesinin daha maliyetli olacağından hareketle, polisin tamamen dağıtılıp yeniden oluşturulmasını öneriyordu. Ancak bu ikinci rapor, eski polis memuru Wilson'u temize çıkartıyor.

Ferguson kentinde Brown'un öldürülmesinden sonra çok yaygın gösteriler yapılmış, insanlar evlerine dönmeyi reddetmişlerdi.