ABD ve İngiltere: 'Nijerya seçimlerinde hile yapıldı'

ABD ve İngiliz dışişleri bakanları, Nijerya seçimlerinde oy sayım işlemine müdahale ediliyor olabileceğini iddia etti.

Uyarı, Nijerya'da dün yapılan seçim sonuçlarının resmi olarak duyurlmasınına saatler kala geldi. Kesinleşmemiş sonuçlar Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan ve rakibi emekli general Muhammadu Buhari arasında ufak bir fark olduğu yönündeydi. Nijerya'nın 36 eyaletinin sekizinde ve başkentte yapılan oy sayımlarında her iki adayın da 2,3 milyon kadar oy aldıkları ancak 20.000 oy ile Goodluck Jonathan'ın önde olduğu ifade edildi.

Sonuçların duyurulması sürerken bugün bir ortak bildiri ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiliz Dışişleri Bakanı Philip Hammond, oy sayımlarının son aşamasında "rahatsız edici göstergeler"in olduğunu ileri sürdü.

"Şu ana kadar sürecin sistemik manipülasyonuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını" ancak "oy sayımlarının son aşamasında kasıtlı bir siyasi girişim" olabileceğini iddia eden Kerry ve Hammond, ortak bildiride bunun ana adayların seçimden önce verdiği sözlere aykırı olacağını ifade etti.

Bildiride "Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık hükümetleri Seçim Komisyonu veya komisyon başkanı Profesör Attahiru Jega'nın bağımsızlığını zayıflatmak için herhangi bir girişiminden ya da herhangi bir şekilde, Nijerya halkının iradesinin çarpıtılmasından endişe duymaktadır" denildi.

Nijerya'nın önde gelen demokratik kitle örgütlerinden "Situation Room", oylama sonuçlarına dair benzer bir uyarı yayımlayarak oy sayımlarına ilişkin şikayetler aldıklarını ifade etti.