ABD tehditlerini sürdürüyor: Suriye'de harekete geçmeye hazırız

ABD'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi, Suriye'yi tehdit ederek 'Harekete geçmeye hazır olduklarını' söyledi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Nisan 2017'de Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu öne sürdükleri "sarin gazı" saldırısının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki hava üssünün füzeyle vurulması talimatı verdiğini hatırlatarak "Kimyasal saldırılar ve insanlık dışı acılara sebebiyet vererek istediklerini dayatmakta kararlı olan tüm ulusları, özellikle de yasadışı Suriye rejimini uyarıyoruz. ABD, yapması gerektiğinde, harekete geçmeye hazır" dedi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre BM Güvenlik Konseyi'nde iki hafta önce onaylanan ateşkesin "başarısız olduğunu" savunan Haley, Doğu Guta ile Şam'da 30 gün boyunca çatışmaların durdurulması çağrısında bulunulan yeni bir karar tasarısı sundu. 

DOĞU GUTA'DA ATEŞKES TALEBİ

Suriye'ye yönelik tehditlerini sürdüren ABD'li büyükelçi, "Bu ateşkes değil. Bu Esad rejimi, İran ve Rusya'nın siyasi muhaliflerine karşı verdikleri savaşı sürdürmesi" ifadesini kullandı.

AFP'nin haberine göre, ABD'nin hazırladığı taslak metinde, karar tasarısının onaylanmasıyla birlikte Şam'ın merkezinde ve Doğu Guta'da 30 günlük ateşkes ilan edilmesi öngörülüyor.

Tasarı ayrıca, "Doğu Guta'dan tıbbi tahliyelerin koşulsuz ve güvenli şekilde yapılmasına" ve insani yardım konvoylarının "güvenli, engelsiz ve kesintisiz girişinin" sağlanmasına izin verilmesini talep ediyor.

BMGK'de son kabul edilen ateşkes El Kaide ve IŞİD'i kapsamıyordu. Doğu Guta'daki El Kaide varlığı sebebiyle Suriye ordusu bölgenin ateşkes kapsamında olmadığını duyuruyor.

RUSYA'YA SUÇLAMA

Söz konusu tasarının "hiçbir bahaneye yer bırakmadığını" belirten Haley, Rusya'yı bir önceki ateşkes tasarısı lehinde oy verdikten kısa süre sonra kararı tanımayıp "Şam ve Doğu Guta'yı bombalamakla" suçladı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenziya ise, ABD ve müttefiklerini "sürekli Suriye rejimini suçlamak ve Rusya'dan taleplerde bulunmak dışında bir şey yapmamakla" itham etti.

Rus büyükelçi, Suriye hükümetinin, "vatandaşlarının güvenliğine yönelik tehdidi ortadan kaldırmaya hakkı olduğunu" belirtti.

Doğu Guta'daki cihatçıların Şam'da yaşayan sivilleri havan saldırılarıyla hedef almakta olduğu biliniyor.