ABD Suriye'de kabul ettiğinden daha fazla sivil öldürdü

Rusya'nın Suriye'de 'muhalifleri' bombalamasının ardından Batı medyasında çıkan 'sivil kayıp' haberleri artarken, ABD'nin Suriye'de kabul ettiğinden daha fazla sivil öldürdüğü ortaya çıktı.

Dış Haberler

Rusya'nın Suriye'de Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Nusra Cephesi ve diğer "muhalifleri" vurmaya başlamasının ardından "sivil kayıp" iddiaları ortaya atılırken, başka bir bilgi de ortaya çıktı.

BuzzFeed'den Mike Giglio ve Munzer al-Awad'ın haberine göre, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon, Suriye'de kabul ettiğinden daha fazla sivil öldürdü.

İskenderun'dan bildiren muhabirler, Suriye'den kaçan sığınmacılarla görüştü. ABD bombardımanından yaralı kurtulan Neriman isimli 2 yaşındaki bir Suriyelinin hikayesini anlatan muhabirler, bu saldırıda Neriman'ın 8, 7, 6, 5 ve 3 yaşlarındaki 5 kardeşinin öldüğünü ileri sürüyor.

ABD'nin Suriye'deki saldırılarında öldürdüğü sivillere ilişkin rakamlar değişiyor. Suriye İnsan Hakları Ağı, 242 sivilin öldüğünü belirtiyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin verdiği rakam 200. 

İngiltere merkezli Airwars isimli kuruluş, sivil ölümlerinin iddia edildiği koalisyon saldırılarının sayısını 86 olarak saptamış. 53 saldırının "güvenilir kaynaklardan" doğrulandığı öne sürülüyor.

Bu saldırılarda ölen sivil sayısı 280 ila 340 arasında.

Hava saldırılarından sorumlu ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ise, yalnızca bir örnekte, Türkiye sınırındaki Harem'deki bir saldırıda iki genç kızın "ölmüş olabileceğini" öne sürüyor.

CENTCOM Sözcüsü, şu anda yalnızca 5 bombardımanın "sivil ölümleri" iddiasıyla resmi incelemeye tabii tutulduğunu belirtiyor.

BuzzFeed muhabirleri ise, en az 8 örnekte, ABD bombardımanı nedeniyle yakınlarını kaybeden Suriyelilerle konuştuğunu iddia ediyor.

İsmini açıklamayan bir ABD'li yetkili de, sivil ölümlerin gerçekten daha çok olduğunu, ABD yönetiminin "çıkarları gereği" daha fazlasını kabul etmediğini vurguluyor.

Başka bir Dışişleri yetkilisi de, sivil ölümlerin rapor edildiği pek çok örnek gördüğünü kabul ediyor.

ABD'li yetkililer, sivil ölümlerinin IŞİD ve diğer gruplar tarafından "karşı-propaganda" olarak kullanılabileceğini düşünüyor.

Neriman'ın amcası Talha da, "Amerikalılar bizi öldürdü, ama biz sivilleri öldürmedik dedi" diyor.

Muhabirler, ABD ile "Suriye rejimi"nin bombardımanı arasında benzerlik kurmanın "adaletsizlik" olacağını, çünkü ABD'nin "sivilleri vurmaktan kaçındığını" ancak Suriye ordusunun "aktif olarak sivilleri hedef aldığını" öne sürüyor.