ABD için IŞİD bahane: Mattis, Suriye'yi işgale devam edeceklerini açıkladı

ABD Savunma Bakanı, IŞİD'le Suriye'de, "örgüt savaşmaya devam ettiği sürece" savaşacaklarını söyleyerek, ABD'nin Suriye'deki yasadışı varlığını kalıcı hale getireceklerinin sinyalini verdi.

Dış Haberler

ABD, Suriye'deki yasadışı askeri varlığını kalıcı hale getirmeye hazırlanıyor.

Reuters'in haberine göre, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye'de IŞİD'le "örgüt savaşmaya devam ettiği sürece" savaşacaklarını söyledi.

Mattis, Suriye'deki Amerikan askeri varlığının ülkedeki diplomatik çözüme katkı sunmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Pentagon şefi, Cenevre süreci "sürtünme halindeyken", "Suriye'den öylece çıkıp gidemeyeceklerini" belirtti.

Mattis, çatışmazıslık bölgelerini de överken, bunların çoğalması gerektiğini, böylece daha fazla mültecinin evine dönebileceğini kaydetti.

Türkiye, Suriye'de ABD'nin 13, Rusya'nın ise 5 üsse sahip olduğunu söylerken, YPG, Rojava'da ABD'ye 7 üs tesis edildiğini kaydetmişti.

ABD, yasal Şam yönetiminin izni olmadan Suriye'de bulunuyor. Suriyeli yöneticiler, defalarca ABD askerlerine "işgalci" muamelesi yapılacağını söylemişlerdi.

ABD, bu zamana kadar Suriye'deki askeri varlığını "IŞİD'le mücadele" ile gerekçelendiriyordu. Mattis'in açıklamalarıyla birlikte, ABD'nin Suriye'yi işgalinin ucu açık bir sürece evrileceği görülüyor.