ABD gizli Yemen hapishanelerinde tutulan kişileri işkenceyle sorguluyor

Yemen'in güneyindeki gizli hapishanelerde tutulan kişilerin ABD tarafından işkenceyle sorgulandığı bildiriliyor.

Dış Haberler

Yapılan araştırma, Yemen'in güneyindeki gizli hapishanelerde tutulan kişilerin, ABD tarafından işkenceyle sorgulandığını ve "ızgara" gibi aşırı yöntemlerin kullanıldığını ortaya koydu.

Associated Press tarafından yapılan haberde, "ızgara" yöntemi tutuklu kişinin ateşin üzerine konan bir demire bağlanarak çevrilmesi şeklinde tanımlanırken, söz konusu hapishanelerde pek çok insan hakkı ihlali gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Habere göre Yemen'in güneyinde Körfez ülkelerinin kontrolünde en az 18 hapishane bulunurken, bunların tümünün Yemen hükümetinin kontrolü dışında olduğu ve bir kısmının Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait olduğu belirtiliyor.

Gizli hapishanelerin askeri üslerde, limanlarda, havaalanlarında, özel villalarda ve hatta bir gece kulübünde bulunduğu kaydedilirken, tutuklanan kimi kişilerinse Eritre'deki bir BAE üssüne götürüldüğü kaydediliyor.

İsminin verilmesini istemeyen kimi ABD'li yetkililer, ABD güçlerinin Yemen'deki tutukluların sorgulanmasına dahil olduklarını kabul ederken, bu kişilerin sorulacak soruları belirlediği aktarılıyor.

ABD ordusunun üst düzey komutasının işkence iddialarından haberdar olduğu da duyurulan haberde, işkencenin araştırıldığı ancak "ihlal olmadığı" kanısına varıldığı öne sürülüyor.

Yemen'de 2 bine yakın kişinin gizli hapishanelerde "kaybolduğu", bu kişilerin yakınlarının düzenli olarak eylemler gerçekleştirdiği biliniyor.