ABD elini 'açık' oynuyor: Eğit-donat birlikleri 2015 sonuna hazır

ABD'nin eğit-donat birlikleri Mart ayında eğitim sürecine başlıyor. Yetkililere göre daha fazla mühimmat takviyesi, hava saldırısı ile yalnızca IŞİD'e değil, Esad'a karşı da bu "eğitimli" güç bir koz halini alabilir.

Wall Street Journal'In haberine göre, ABD IŞİD'le mücadele için Suriye'deki "ılımlı muhalifler"e zırhlı kamyonetler ve GPS iletişim araçları sağlayacak. Muhaliflere Toyota Hi-Lux kamyonetlerle makinalı tüfeklerin ulaşmak üzere olduğu bildirilirken, asıl destek kuvvetin ise hava operasyonları olarak devam edeceği belirtiliyor.

Öte yandan, ABD'nin içlerinde Türkiye'nin de destek olduğu bir grup ülkeyle planladığı eğit-donat birlikleri önümüzdeki ay resmi olarak göreve başlayacak. Bu plan ile ABD'nin ilk kez "açıkça" muhalifleri silahlandırıp eğitecek. Pentagon'ın eğitim ve hava desteği yetenekleri ile donattığı muhaliflerin, sahada IŞİD'e karşı üstünlük kurmasını beklediği belirtiliyor.

Kobani'deki stratejinin başarılı olduğunu düşünen ABD'li askeri makamlar, Amerikan B-1B bombardıman uçaklarını yine kullanacaklarını ve benzer bir yol izleyeceklerini duyurdu.

'ESAD'A KARŞI DA BİR AVANTAJ'

ABD'li yetkililer, eğitilecek birliklerin IŞİD'lilerin sayısına ulaşmayacağı ancak yeni donanımlarını, Beşar Esad yönetimi üzerinde de bir "avantaja" çevirebileceklerini düşünüyor. Öte yandan muhalifleri savaş alanında kontrol altında tutabilmek için de planlamalar yaptıklarını belirtiyorlar.

Mart ayı başında başlayacak olan programa göre, 3 yıl içinde 5 bin muhalif eğitilecek.  Tuğamiral John Kirby Reuters'e verdiği demeçte, 2015 sonuna, Suriye'ye 3bin yetişmiş muhalifi göndermeyi hedeflediklerini belirtti.