ABD basını da yazdı: İncirlik'te ABD, Türkiye ve Kürtler arasında gizli anlaşma yapıldı

Türkiye'nin, Menbic'in IŞİD'den kurtarılmasının ardından kasabanın Araplara bırakılması karşılığında bölgedeki ABD-SDF operasyonuna destek vermeyi kabul ettiğini ABD basını da yazdı.

Dış Haberler

ABD'nin, Türkiye ve YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Kuvvetleri'ni (SDF) İncirlik'teki gizli bir toplantıda bir araya getirdiğini, Lübnan basını daha önce yazmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, ABD ile Menbic konusunda gizli bir askeri anlaşma yaptıklarını, ancak bunu açıklayamayacağını söylemişti.

Şimdi de, Wall Street Journal'dan (WSJ) Maria Abi-Habib ve Margaret Coker, ABD'li yetkililere dayandırdıkları haberinde ABD ile Türkiye'nin gizli Menbic mutabakatını yazdı.

Habere göre, Mayıs ayında, ABD'nin uzun süren çabalarının ardından Türkiye ve Kürtler gizli bir görüşme yaptı. 

Yetkililerin bildirdiğine göre, ABD, taktik ve siyasi geri uzlaşılara karşılık olarak Türkiye'nin Menbic operasyonuna yeşil ışık yakmasını sağladı.

İddiaya göre, Türkiye'nin desteği karşılığında, Menbic operasyonunda ABD Özel Kuvvetleri'nin ve Arap milislerin ağırlığı olacak ve kasaba kurtarıldıktan sonra yönetim çoğunluğu Araplardan oluşan bir konseye devredilmesi hususunda anlaşıldı.

Haberde, anlaşmanın Obama-Erdoğan görüşmesinden sonra, İncirlik'te yapılan gizli bir toplantıda bağlandığı da belirtildi.

ABD'li yetkililer, Menbic operasyonunun plana uygun gitmesi hâlinde daha çok Arap'ın SDFye katılmayı isteyebileceğini düşünüyor.

ABD'liler ayrıca, Türkiye'nin Kürtler hakkındaki endişelerinin yatıştırılması durumunda, Ankara'nın daha geniş işbirliğine evet diyeceğini de umuyor.

Haberde, Mayıs ayında İncirlik'te yapılan toplantıya Türkiye'den askeri yetkililerin katıldığı vurgulanıyor.

İncirlik'teki toplantıda, ABD Türkiye'ye, Menbic operasyonunu yürütmeye Suriye'de bulunan 300 ABD Özel Kuvvetler askerinin yardım edeceği garantisini verdi.

Toplantıya katılan Menbic Askeri Konseyi üyelerinin Suriye'den İncirlik'e ABD uçaklarıyla taşındığı da haberde yer alan bilgiler arasında.

Toplantıda, Konsey'in en az bir Kürt üyesi, kasabanın IŞİD'den kurtarılmasından sonra yönetimin Araplara bırakılacağı konusunda garanti verdi.

ABD'li ve Türk yetkililer, Türkiye'nin Menbic'in "Kuzey Suriye Federasyonu"na bağlanmaması konusunda da ABD'den garanti aldığını ileri sürdü.