ABD, Bağdadi'nin Ebu Garib'de kaldığını resmi olarak doğruladı

IŞİD lideri Bağdadi'nin, 2004 yılında Irak'taki ünlü Ebu Garib hapishanesinde kaldığı resmi olarak kabul edildi.

Dış Haberler

Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin, daha önce ABD'nin Irak'taki Bukka Kampı'nda kaldığı biliniyordu.

Ancak The Intercept'in haberiyle birlikte, ABD Bağdadi'nin Ebu Garib hapishanesinde kaldığını da doğruladı.

Gerçek ismi İbrahim Avad İbrahim el-Bedri olan Bağdadi'nin, Ebu Garib'de tutulduğu zamanki mahkûm numarası "US9IZ-157911CI" imiş.

Haberde görüşlerine başvurulan ABD Ordu Sözcüsü Troy A. Rolan, Bağdadi’ye verilen ‘tutuklu numarası’nın 157’yle başladığını ve bu numaranın Ebu Garib’deki mahkumlar için kullanıldığını söyledi. 

Daha önce, Bağdadi'nin 2005'ten 2009'a kadar Bukka'da kaldığı iddia edilmiş, ancak Pentagon IŞİD liderinin 2014 Şubatı'ndan Aralık'a kadar yalnızca 10 ay ABD gözetiminde kaldığını açıklamıştı.

Bağdadi'nin Şubat 2004'te Felluce'de yakalandığı ve Kamp Bukka'ya gönderildiği ortaya çıkmıştı. Ancak daha önceki belgelerde, Bağdadi'nin Bukka'dan önce de bir yerde tutulduğu söylenmiş, buranın neresi olduğu açıklanmamıştı.

Bağdadi, Bukka'ya 13 Ekim 2004 tarihinde getirilmiş. ABD belgelerine göre, bundan 2 ay sonra da serbest bırakılmış.

İşkence ve kötü muamelelerle "ünlü" Ebu Garib ile Bukka'nın Irak El Kaidesi (daha sonra IŞİD oldu) için bir "üniversite" olduğu sıkça söyleniyor.