Abbas: Trump'ın temsilcileriyle 20 kez görüştüm ve hâlâ barış planlarını anlamadım

Filistin Bölgesel Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ABD yönetiminin elçilerinin iki devletli çözüme destek verdiğini ve yerleşimlere karşı çıktıklarını ancak 'Netanyahu'ya bunu açıkça söylemeyeceklerini' dile getitrdiklerini ifade etti.

Dış Haberler

İsrail'in sosyal demokrat Meretz partisinden bir heyete konuşan Filistinli Bölgesel Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail-Filistin meselesinde Trump yönetiminin tavrını anlamadığını söyledi.

Haaretz'den Barak David'in haberine göre, Abbas, son haftalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın temsilcileriyle düzenlediği görüşmelerde iki devletli bir çözümün onaylandığını ve yerleşim inşaatlarının dondurulacağını duyduğunu belirtti.

Bununla birlikte, Trump'ın temsilcileri bunu bu kadar açık söylemeyi ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya Amerikan talebi gibi bir tutum takınmayı reddettiğini söyledi.

Meretz heyetinden bazı delegelerin notlarına göre, "Trump'ın temsilcileri ile ABD başkanlığı döneminin başından beri yaklaşık 20 kez görüştüm" diyen Abbas, "Her defasında bana ne kadar çok inandıklarını, iki devletli bir çözüme ve yerleşim yerlerinde inşaya son vermeye kararlı olduklarını vurguladılar ve Netanyahu'ya da aynı şeyi söylemelerini istedim, ancak kaçıyorlar" şeklinde konuştu.

Abbas, İsrail'de yaşayan Arap nüfusunun İsrail toplumunun bir parçası olmasını ve acısını paylaşmasını istediğini de belirtti.

Hamas'ın Gazze'de kurulan bağımsız hükümeti dağıtmaması halinde Filistin yönetiminin bölgeye gönderdiği fonları kesmeye devam edeceğini söyleyen Abbas, "Hamas'ın eylemini Batı Şeria ve Gazze'yi bölmek için bir girişim olarak görüyoruz ve bu, ahlaki ya da diplomatik bir adımdan öte, Filistin liderliğindeki siyasi güvensizliğin bir ifadesi olan bir adım" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda başlayan El Aksa krizinin ardından İsrail'le olan güvenlik koordinasyonunu durdurma kararı alan Abbas, Filistin yönetiminin geçtiğimiz günlerde İsrail'e yaklaştığını ve bir çeşit güvenlik işbirliğine yeniden başlamayı önerdiğini kaydetti. İsrail Başbakanlığı ise Abbas'ın güvenlik koordinasyonundaki iddialarının doğru olmadığını açıkladı.