Abbas: Müzakerelere çağrılmadık, barış görüşmelerine hazırız

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile Ortadoğu Dörtlüsü'nün arabuluculuğunda gerçekleşecek gizli ya da açık barış görüşmelerine hazır olduklarını söyledi.

Dış Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Paris’te görüşmesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “İsrail’in öne sürdüğü gibi görüşmeleri biz reddetmedik ama Netanyahu hep reddetti” dedi.

'MÜZAKERELERE ÇAĞRILMADIK'

Abbas, “Biz müzakerelere ilişkin pozisyonumuzu deklare ettik ancak İsrail 'Filistinliler müzakereleri reddetti' diyor. İddia ediyorum, birden fazla devletin olduğu gizli ya da kamuya açık müzakerelere bir kez bile çağrıldık ve bunu ret mi ettik? Aksine Netanyahu hep reddetti.”

Abbas şöyle devam etti: “Dörtlü [BM, AB, ABD, Rusya] ya da diğer ülkelerin arabuluculuğunda yapılacak kapalı ya da açık müzakerelere başlamaya hazırız. Herhangi bir Avrupa ya da Arap ülkesi de kabulümüzdür.”

Fransa’nın Filistin devletini tanıması konusunda bir soruya ise Abbas’ın yanıtı “Fransızlar bu konuya ilgi gösteriyorlar ve çalışmalarını sürdürüyorlar” oldu.

Fransa’nın Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Abbas, bu konuda Avrupa’nın pozisyonuna önderlik etmesini beklediğini ancak bunun zamanı konusunda ısrarcı olmayacağını kaydetti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararına da değinen Abbas, bu konuda uluslararası tartışmalar olduğunu ve Avrupa ülkelerinin bu konuya özen gösterdiğini söyledi.

BM GENEL KURULU

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın gelecek hafta New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşma yapması bekleniyor.

ABD’nin Kudüs’e büyükelçiliğini taşıması, UNRWA'ya mali yardımı kesmesi ve Washington'daki Filistin Kurtuluş Örgütü temsilciliğini kapatmasının ardından Abbas’ın BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşma önem taşıyor.

Filistin'in ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner tarafından "Yüzyılın Anlaşması" olarak sunulan plana karşı çıktığı biliniyor.