AB mülteci politikasında Avusturalya'yı örnek almak istiyor

Avrupa Birliği'nin, "mülteci sorunu" kapsamında kendisine Avustralya'yı örnek almak istediği konuşuluyor.

Dış Haberler

Akdeniz'de yüzlerce  mültecinin yaşamını yitirmesi ile alevlenen sınırların daha iyi denetlenmesi tartışmasında Avrupa Birliği kendisine Avusturalya'yı örnek almak istiyor iddiası ortaya atıldı.

Spiegel'den Christoph Sydow'un ortaya attığı iddaya göre AB, Avustralya hükümetinin sınır güvenliği politikasını örnek almaya hazırlanıyor.

Bir buçuk yıl önce iktidara gelen liberal Tony Abbott'un 'başarısı'nda ülkeye gelen mülteci botlarını sıfıra indirme sözü verdiği ve bu sözünde durduğu ifade ediliyor. ''Stop the Boats'' sloganı çerçevesinde sert önlemlere baş vuracağını açıklayan dönemin muhalefet lideri Abbott, başbakan seçildikten sonra ülkeye hiçbir ''illagal'' gemi ya da botun giremeyeceğini söylüyor.

İlk önlem olarak da tam bir askeri proje olan ''Operation Sovereign Borders'' planını hayata geçiriyor. 2013 yılında 20 bin olan mülteci sayısı, 2014 ve 2015 yıllarında sıfıra iniyor.

Kendi kara sularına sokulmadan geri gönderilen botlar sonucunda onlarca insan yaşamını yitiriyor. 

Bu 'önlem'in bir parçası olarak Kamboçya'da bir mülteci kampı kiralanıyor. Kiralanıyor, çünkü Nauru kampı için Kamboçya hükümetine 40 milyon dolar ödeme yapılmış.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW'nin Nauru kampına ilişkin değerlendirmesi ise şu: ''Korkunç''.

AB, Akdeniz'deki mülteci facialarını kendi kamuoyunun gözünden kaçırmak ve mültecilerin Avrupa'ya girişini engellemek  için benzer bir arayış içinde. Henüz kesin karar verilmemiş olsa da Avusturalya modelinin sempatiyle karşılandığı bir gerçek.