51. Münih Güvenlik Konferansı hazırlıkları başladı

Bu yıl 51.'si düzenlenecek "Münih Güvenlik Konferansı"nda, Almanya'nın dünya sahnesine daha kuvvetli bir aktör olarak giriş yapacağı görülüyor.

soL - Almanya

Bu yıl 51'incisi gerçekleştirilmesi planlanan ''Münih Güvenlik Konferansı'' 7 Şubat Cumartesi günü Münih'de gerçekleitirilecek. Geçen yıl 20 devlet ve hükümet başkanı ile 60 civarında dIşişleri ve savunma bakanının yer aldığı konferansa, bu yıl da onlarca ''etkili'' ismin katılacağı bildirildi.

NATO genel sekreterinin düzenli olarak katıldığı konferansın motosu, ''Diyalog ile barış'' olarak belirlenmiş. Emperyalist devletlerin askeri stratejilerinin tartışılıp, bir yıl için karara bağlandığı konferansın ağırlık temasını bu yıl Ukranya ve Doğu Asya olacağı bildirildi.

Münih Güvenlik Konferansı'nın başkanlığını yürüten Alman diplomat Wolfgang Iscinger, Tagesspiegel gazetesinin kendisiyle yaptığı röportajda ilginç değerlendirmelerde bulundu. 

G SIFIR VE BM'DE REFORM TALEBİ
Ischinger, ''Uluslararası düzen bugün darmadağındır'' dediği röportajında, dünyadaki  'düzensizliğe' karşı çözüm olsun diye üretilmiş, ''G7, G8, G20 gibi yedek çözümler''in başarısız kaldığını söyleyerek, ''Bir Amerikalı uzmanın etkili ifadesiyle, 'G Sıfır'a doğru sürükleniyoruz'' itirafında bulundu.

Konferans başkanı Wolfgang Ischinger, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesine Hindistan ve Japonya'nın da dahil olması gerektiğini söyleyerek, ''Güvenlik Konseyi'nde reform şart'' dedi.

AB içindeki 28 ülkenin ''aynı dili'' konuşması gerektiğini ileri sürerek,  Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi içinde daimi üye olma talebinden vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

Geçen yılki konferansın açılışını yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya'nın ''daha fazla sorumluluk alması''nı söylemiş, Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Savunma Bakanı von der Leyen de bu çizgide olağanüstü çaba harcamışlardı. Ischinger'in Almanya'nın rolüne ilişkin sözlerinin konferansda tartışma konusu yapılacağı bekleniyor.

Wolfgang Ischinger, Çin ile Japonya arasındaki Soğuk Savaş'dan kalma gerilimin sıcak çatışmaya dönüşmesi durumunda, Almanya'nın bu durumdan doğrudan etkileneceğini iddia ederek, ''Böylesi bir çatışma durumunda ilk Alman otomobil fabrikalarının ışıkları sönecektir'' dedi. Ve ekledi: ''Almanya'nın refahı, Doğu Asya'daki istikrara bağlıdır''.

Münih Güvenlik Konferansı, resmi bir organizasyon olmamasına karşın, Alman hükümetinden yapılan ödenek ile özel silah fabrikalarının sponsorluğu ile örgütleniyor. Bu yılki toplam giderin bir milyon avroyu bulacağı tahmin ediliyor. 

ALTERNATİF BARIŞ KONFERANSI
Alman barış hareketinin örgütlediği ve 2003'den beri NATO Konferansı'na alternatif olarak eşzamanlı olarak örgütlenen bir başka konferans daha var: ''Uluslararası Münih Barış Konferansı''. 

Emperyalist politikalara karşı çıkan, antifaşist güçlerin örgütlediği barış konferansı, geçen yıllarda polis baskısı altında tutulmuş, miting ve yürüyüş yapma hakları ihlal edilmişti. Emperyalist politikaların barış kavramının içini boşaltmasına itiraz olrak örgütlenen Uluslararası Münih Barış Konferansı, sol güçlerin haricinde, sendikalar ve kimi kilise gruplarında da destek görüyor.