26. yılında Alman 'Birleşme Raporu': Toplumsal barış tehdit altında

Almanya'da 26 yıldır hazırlanan "birleşme raporu"nda bu sene "iç barışın tehdit altında olduğu" söyleniyor.

Dış Haberler

Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin emperyalist Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından yutulması ardından her yıl hükümete bağlı kurumlarca hazırlanan ''Birleşme Raporu'' bu akşam Federal Hükümet kabinesine sunuluyor.

Kabineye sunulmak için hazırlanan Rapor'a bu yıl Doğu eyaletlerindeki ''yükselen yabancı düşmanlığı'' damgasını vurdu.

Haftalık Handelsblatt gazetesinin verdiği habere göre, ''birleşme''den 26 yıl sonra hâlâ Doğu eyaletleri Batı eyaletlerinin genel gelişmişlik düzeyi itibariyle dörtte biri oranında daha geri. En büyük işsizlik oranı bu eyaletlerde.

'TOPLUMSAL BARIŞ TEHDİT ALTINDA'

Ancak bu yılkı Rapor'a damgasını vuran asıl başlık işsizlik değil, yabancı düşmanlığı. 

''Heidenau ve Freital örneklerinde görülen sığınmacı ve sığınmacı yerleşkelerine karşı yapılan saldırılar,  yabancı düşmanlığının sembolü olmuştur'' ifadelerinin yer aldığı Rapor'da, aşırı sağın ''Doğu Almanya'da toplumsal barışa ve her durumda iktisadi gelişime zarar verdiği'' vurgulanarak, yaşana süreç ''kaygı verici'' olarak niteleniyor.

ANAYASAYI KORUMUMA TEŞKİLATI: DOĞU EYALETLERİNDE YABANCI DÜŞMANLIĞI BATIYA ORANLA YÜZDE 10,5 DAHA FAZLA

Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) 2015 yılı raporunda Doğu eyaletlerinde yabancı düşmanı saldırı oranınının yüzde 10,5 daha fazla olduğunu açıklamıştı.

Rapor hakkında Handelsblatt'a görüş bildiren Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke, Neo-Nazilerin bilinçli bir yerleşim politikası güttüklerini ve belli bölgelere göç etmek suretiyle ''yabancıdan arındırılmış bölge''ler yaratma stratejisi belirlediklerini belirterek şu ifade de bulundu: ''Nazi terörünün bu politikası muhtemeldir ki, planlıdır.''

Ulla Jelpke, konu hakkında meclise soru önergesi verdiğini fakat Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın konu hakkında yaptığı açıklamanın tatmin edici olmadığını da kaydetti.

Handelsblatt gazetesi ''Birleşme Raporu''nu okurlarına ''Tehdit altındaki barış'' başlığıyla sundu. 

Son eyalet seçimlerinde oy oranını olağanüstü yükselten sığınmacı düşmanı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi Genel Başkanı Frauke Petry, Pazar günü Bild am Sonntag gazetesine verdiği röportajda Alman siyasetinde alışık olmayan tarzda ilk kez, ''Almanya'da iç savaş tehlikesi var'' demişti.