188 Mursi yanlısı idama mahkum edildi

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesine neden olan ayaklanma sırasında bir polis karakoluna düzenledikleri şiddetli saldırı için 188 islamcı Giza Mahkemesi tarafından asılarak idama mahkum edildi.

Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesine neden olan olaylar esnasından gerçekleşen karakol saldırısı ile ilgili dava görüldü. Olayın sorumlusu olarak görülen 188 Mursi yanlısı asılarak idama mahkum edilirken, polislerin yüzlerinin tanınmayacak hale geldiği saldırının ülkenin en korkunç saldırısı olarak nitelendiriliyor. Sanıklar ayrıca polis karakoluna saldırı düzenlemek, polis araçlarını ateşe vermek ve ağır silahlar taşımaktan, 10 polisi öldürmeye teşebbüsten de suçlanıyor.

Mursi'nin devrilmesinden bu yana 22 bin insan tutuklandı. Çoğu Müslüman Kardeşler'in üst düzey liderlerinden oluşan tutukluların geri kalanını ise polis tarafından Mursi yanlısı gösterilerde yakalananlar oluşturuyor. 

Bugün alınan karar Mısır'ın en yüksek dini otoritesi Büyük Müftü'nün onayından geçmek zorunda. Mahkeme kesinleşmiş kararını 24 Ocak'ta verecek. Güvenlik yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 188 sanıktan 143 tutuklu. Güvenlik yetkilileri ise isimlerinin gizli kalması şartıyla konuştular çünkü kendilerinin gazetecilere konuşma yetkisi bulunmuyor.

Mısır büyük ölçüde islamcıları hedefleyen toplu ölüm kararları yüzünden şiddetle eleştiriliyor. Bu yılın başlarında, Minya şehrinde bin 200'den fazla kişi 2 büyük davayla ölüme mahkum edilmişti.