YÖK - ÜAK ilişkilerinde bahar havası

Üniversiteler Arası Kurul’un toplantısında YÖK Başkanı da yerini aldı. Prof. Dr. Akaydın ise bu birliktelikten mutluluk duyduğunu ifade etti.

soL(HABER MERKEZİ) Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Prof. Dr. Mustafa Akaydın Başkanlığı'nda ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde toplandı. Toplantıya, Özcan ile bazı YÖK Genel Kurulu üyeleri de katıldı.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın konuşmasında, toplantıyı YÖK Başkanı ve üyeleri ile birlikte konsensüs içinde yapacaklarını söyledi.

Akaydın, bu birlikteliğin önemini ve bu birliktelikten duyduğu mutluluğu "Uzun zamandır özlediğimiz bir ortamda toplantı açılışı yapmaktan mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz 5 aylık dönemde bazı sıkıntılar yaşanmıştı. Belki bugün kaseti geri sarsak, başa dönsek hepimiz bundan bir takım çıkarsamalar yapsak, bir daha bu olayları yaşamazdık diye düşünüyorum. Bunun çok samimi duygular olarak algılanmasını istiyorum. Bugün gelinen birliktelikten büyük bir mutluluk duyuyorum. Hepimizin tek ortak amacı, Türk yüksek öğretiminin çıkarları ve gönenci diye düşünüyorum" sözleriyle ifade etti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yaptığı konuşmada bir çok başlığa değindi. Üniversite kapılarında bekleyen öğrencilerden meslek liselerine, rektörlük seçimlerinden üniversitelere aktarılan kaynaklara kadar pek çok konuda açıklama yapan Özcan bunların yanında, vakıf üniversitelerinin sayılarının da giderek arttığına dikkat çekti. Özcan, devlet üniversitelerindeki kapasitenin artması ve yeni vakıf üniversitelerinin kurulması sonucunda önümüzdeki dönemde vakıf üniversitelerinin geçmişe kıyasla daha rekabetçi bir ortamda faaliyet yürüteceklerini ifade etti.

Yüksek öğretim sisteminin diğer bir önemli sorunun da "öğretim üyesi açığı" olduğunu belirten Özcan, ''Yeni kurulan üniversitelerimizin öğretim üyesi ihtiyacının karşılanmasında eski üniversitelerimize büyük sorumluluk düşmektedir'' dedi.

Üniversitelerdeki kadro izinleri konusuna da değinen Özcan, üniversitelerin akademik yükselmelerle ilgili yönetmeliklerinin uygulanmasının, hukuki dayanakları olmadıkları için durdurulduğunu hatırlattı.

Bu konuyla ilgili olarak YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç imzasıyla,üniversite rektörlüklerine bir yazı gönderildi. Bu yazıda Özgenç, üniversite rektörlüklerinden profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrolarına yapılacak atamalarda, YÖK'ün onayı alınmadan belirlenmiş ek koşulların aranmamasını istemişti.

ÜAK ile YÖK arasında gerçekleşen bu toplantı her iki tarafın da yükseköğretime dair belli konularda uzlaşma sağladıkları şeklinde yorumlanıyor.