Yine ÖSS'de değişiklik tartışması

Yatıyoruz, kalkıyoruz, yetkili kişilerden kafalarındaki ÖSS hayallerini dinliyoruz. Ortaya çıkan bilgi karmaşası ise sınava girecek milyonlarca genç insanın tedirginliğini daha da artırıyor.

soL (HABER MERKEZİ) YÖK Genel Kurulu, bugün yapacağı toplantıda, bir kez daha ÖSS'yi görüşecek. Bir süredir sürekli ortaya atılan yeni öneriler ve değişiklik niyetleriyle sınava girecek öğrencilerin kafaları karışırken, bugünkü toplantıda ÖSS ve ortaöğretim başarı puanı görüşülecek.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada, üniversiteye yerleşmede önemli etkisi olan ortaöğretim başarı puanını aşağı çekeceklerini söyledi. YÖK Genel Kurulu toplantısının gündeminde de bu konu olacak. Özcan, sınav başarısını yüzde 21 etkileyen ortaöğretim başarı puanını aşağıya çekerek katsayının sınava girişteki etkisini azaltacaklarını belirterek, "Bunu aşağı çekmek istiyoruz. Çünkü bu puan hesaplanırken çocuğun sınıftaki başarısı, diğer öğrencilerin başarısı, okulun başarısı gibi çocuğun başarısının dışındaki bir çok etken hesaplanıyor. Onları çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparsak çocuğun kendi başarısı ortaya çıkacak. Eğer başarılıysa, alıp puanı istediği yere gidecek" dediği açıklamasında, Kurul'daki duruma göre, başarı puanının etkisini, yüzde 10-15 hatta 5'e çekebileceklerini ifade etti ve "Ben 2'ye inmesini isterim, hatta sıfıra, ancak kanun olduğu için kaldıramayız" dedi.

ÖSS'de yapılacak değişiklikler son aylarda sıkça gündeme gelirken, konuya ilişkin yapılan farklı açıklamalar, süreçte etkili olan isimlerin akıllarında olan değişiklikleri değişik yerlerde ifade etmesi, öğrencilerin sürekli kafasını karıştırıyor. Bugün YÖK Genel Kurulu gündemine gelecek konudaki karmaşanın daha da artacağı, konunun kurulda da önemli tartışmalara neden olacağı söyleniyor.

İmam hatiplilerin önü açılacak
Özcan'ın ifade ettiği düzenleme gerçekleşirse, diğer meslek liseliler yanında, imam-hatip liselilerin de üniversitede kendi alanları dışında bölümlere gidebilmesinin önü açılacak. Özcan'ın "gerçekleşecek" dediği düzenlemeye göre, alan dışında yapılacak tercihler için düşük katsayıyla çarpılma sistemi değişmezken, orta öğretim başarı puanının yüzde etkisinin aşağı çekilmesi nedeniyle, katsayıların öğrencilerin son puanını etkileme düzeyi düşecek. Bu durum normal liseden mezun olup herhangi bir alanda tercih yapan öğrenciyle, meslek lisesinden mezun olup, meslek lisesindeki alanı dışında tercih yapan öğrencinin puanları arasındaki puan farkını azaltacak ve meslek liseslilerin alan dışı bölümlere girmesi daha da kolaylaşacak.

YÖK, özellikle Özcan'ın başkanlığa getirilmesiyle birlikte ve yapılan yeni atamalarla, önemli ölçüde AKP hükümetinin etki alanına girerken, yapılması düşünülen değişikliğin esas amacının, imam-hatip lisesi mezunlarının, ilahiyat fakülteleri dışında fakültelere girilmesinin kolaylaştırılması olduğu ifade ediliyor. Özcan'ın ifade ettiği düzenleme gerçekleşirse, ülkenin bir kez daha bu gündeme kilitlenmesi kaçınılmaz görünüyor.