Yerel seçimlerin öne alınması teklifi 367'ye takıldı

Erken yerel seçim oylamasının ‘referandum aralığında’ çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün nasıl bir karar vereceği merak konusu. Gül 360 oyda kalan erken seçim oylamasını iade etmeyip onaylarsa 60 gün içinde referandum olacak.

Yerel seçimlerin 2014 Mart yerine 2013’ün Ekim ayında yapılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin 367 kabul oyu alamaması, referandumu gündeme getirdi. 360 oyla kabul edilen değişiklik onaylanırsa referanduma gidilecek.

"Çok üzücü"
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yerel seçimlerin öne alınmasını öngören teklifin referandum eşiğinde kabul edilmesinin çok üzücü olduğunu söyledi. Arınç yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa’da bir hüküm var. Seçimlerin yapılmasından bir yıl önce bir değişiklik yapılırsa o seçimde uygulanmıyor. Yani bu haliyle referandum süreci bu engele takılabilir. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın kararını bekleyeceğiz. Ondan sonra da bu konunun ya kapanmış olduğunu veya referanduma gidebileceğini hep beraber göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

"Milleti sandığa dökmenin anlamı yok"
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, Cumhurbaşkanı Gül’ün yerel seçimin erkene alınmasına ilişkin anayasa değişikliğini iade edeceğini düşündüğünü belirterek “Büyük çapta bir paket olsa referandum denenebilir ama bir seçim tarihi için durup dururken milleti sandığa dökmenin ve memleketi bir seçim havasına sokmanın bir anlamı yok. Tekrar geldiğinde ne yapılır çok onu iyi bilemiyorum” dedi.