Yatağan işçileri başbakanı bekliyor: ‘Başbakan geliyor, ilanı kaldırsak’

Yatağan’daki santrallerin özelleştirilmesiyle ilgili ilan önce Resmi Gazete’de, sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde yayımlandı. Fakat AKP’liler araya girdi, sitedeki ilanı kaldırttı. Çünkü Başbakan, gelecek hafta Muğla’da miting yapacak. İşçilerin tepkisinden korktular.

(soL - Haber Merkezi) Muğla’nın Yatağan ilçesindeki enerji santrallerinin özelleştirilmesi bir süredir gündemde. 23 Kasım Cumartesi günü özelleştirmeyle ilgili ihale ilanı, Resmi Gazete’de yayımlandı. İlan, aynı gün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) internet sitesinde de yayımlandı.

Fakat bu ilan, dün birdenbire ÖİB’in sitesinden kaldırıldı. Sebep, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı miting öncesi, işçilerin tepkisinden korkulması.

Yatağan işçileri, gündeme gelmesinden bu yana özelleştirmeye karşı çıkıyordu. İşçiler, Ekim ayında Yatağan’ndan Ankara’ya yürümüş ve “Eğer özelleştirmeye kalkarlarsa, bu defa eşlerimizle, çocuklarımızla gelir Ankara’ya, Meclis’in önüne kamp kurarız. Özelleştirmeye izin vermeyiz” demişlerdi.

Cumartesi günü ilanın Resmi Gazete’de çıkmasının ardından Türkiye Maden-İş Sendikası, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Sonrasını, sendikanın Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin şöyle anlatıyor: “Ciddi bir tepki oluştu Muğla’da. Siyasiler, oluşan bu tepkinin üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ulaşıp, ilanı siteden kaldırmalarını sağlamışlar. Şu anda sitede ilan yok. Ama Resmi Gazete kararı kapı gibi duruyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Kasım’da Muğla’da mitingi var. Siyasiler, mitingin tam öncesinde bu ilanın yayımlanmasının doğru olmadığını söylemiş.”

Yatağan işçilerinin Ankara yürüyüşü, bu yılın en önemli işçi eylemlerinden biriydi. Yüzlerce işçi, uğradıkları tüm şehirlerde halk tarafından karşılanmış, Aydın’dan geçtikleri sırada polis önlerini kesmeye çalışmasına rağmen halkın büyük desteği sayesinde işçiler barikatı aşıp yola devam etmiş ve Ankara’ya ulaşmıştı. Santrallerin özelleştirilmesi olasılığına karşı Yatağan’da büyük tepki var. Binlerce ailenin gündeminin birinci sırasında özelleştirme olasılığı duruyor.

‘Savaş açtılar, kabulümüzdür’
Hükümetin, enerji ve maden işçilerinin ve Muğla halkının haklı taleplerini dikkate almadığını belirten Süleyman Girgin, “Biz de bundan sonra eylemlerimizi radikalleştireceğiz” diyor.

“Tam da Başbakan’ın gelmesi öncesinde böyle bir ilan yayımlayabilecek ölçüde kararlılar. Bize savaş açıldı ve biz de ‘Bu savaş kabulümüzdür’ diyeceğiz. Onlar kararlı ama biz de kararlıyız.”

Enerji ve maden işçileri, bugün saat 16.30’da, Sınırsızlık Meydanı’nda kitlesel bir basın açıklaması yapacak. Girgin, “Daha güçlü eylemler yapılacak bundan sonra, daha radikal eylemler. Açlık grevi, işyerini terk etmeme eylemi, ihalenin yapılacağı 24 Ocak’ta ihalenin yapılacağı yerin önünde yatıp kalkmak da dahil bunlara. 30 Kasım’da da elbette Başbakan’a ulaşıp, taleplerimizi anlatmaya çalışacağız” diyor.

İşçilerden Kemal Taş, çalışma arkadaşlarının hissiyatını böyle özetliyor:
Başbakan bize meydan okuyor diye sevindik!

Yatağan Termik Santral işçilerinden Kemal Taş, son gelişmelerle ilgili olarak işçilerin düşüncelerini soL’a anlattı:

“Bu tutumun arkasındaki tek neden, Başbakan’ın buraya gelmeden önce bizle herhangi bir meydan muharebesine girişmeden, mitingini olaysız kapatmak istemesi. Biz bunu anladık yani.

“Çünkü Cumartesi günü tüm kamu yerleri kapalı olduğu bir anda Yatağan’la ilgili ilanın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın sayfasından kaldırılması, bizim için çok önem arz etmiyor. Çünkü halen daha Resmi Gazete’de tutuluyor bu. Bu bir aldatmaca. Biz bunun farkındayız.

“Şu anda biz mevcut sendika yönetiminin dediklerini uygulamaya çalışıyoruz. Onlar da en son satış ilanı verildikten sonra Ankara’ya gidiyorlardı. Türk-İş’le görüşmeye, bu konuyla ilgili destek ve öneri almaya gittiler. Çarşamba gününe kadar eylem süreci belirlenecek, ondan sonra da çalışmalara devam edeceğiz.

“Biz mücadelemizden asla vazgeçmiş değiliz. Sevindik hatta biz bir taraftan, ‘Başbakan gelecek ve bize meydan okuyor’ dedik. Cumartesi günü Muğla’da miting yapacak çünkü. E biz de zaten sabrımızın son demlerini yaşıyoruz. Her şeyi de göze aldık yani. Bütün arkadaşların çoğu da böyle düşünüyoruz. Biz hâlâ yönetimimize bu konuyla ilgili baskı yapıyoruz zaten. Siteden kaldırılması mücadelemizi asla durdurmaz. Burası Yatağan, diyoruz ve Başbakan geldiğinde bizi görmeli, yani bunu yapmak istiyoruz.”